Volledig scherm

'Roosendaal kan qua trots nog een hoop van Bergen leren'

columnWe mogen in Roosendaal best wat trotser op onszelf en op onze stad zijn. Niet mijn woorden, maar die van burgemeester Jacques Niederer tijdens de nieuwjaarsreceptie. 

En de man heeft een punt. De stad heeft, zo heb ik als Bergenaar in driekwart jaar als verslaggever in Roosendaal kunnen zien, veel zaakjes goed voor elkaar. Er gaat ook genoeg mis: de biomineralenfabriek, toenemende drugsoverlast, gehannes met huishoudelijke hulp... 

Maar kijk ook eens naar wat goed gaat: er komt hbo-onderwijs, lege gebouwen krijgen een tweede leven als woningen en eindelijk komt er een einde aan die irritante scooters die op de Markt het schuim van je bier racen.

Maar trots zijn, ho maar. Nee, dan wij in Bergen op Zoom. Wij hebben het chauvinisme uitgevonden. Tuurlijk, ook wij zeiken vaak over ons stadje, maar wij wonen er dus wij mogen dat. Maar o wee als er iemand 'van buiten' lelijk doet over ons Berrege. Dan vormen we ineens één front: handen af! Nee, Roosendaal kan qua trots nog een hoop van ons leren. 

Neem die televisietoren. Tijdens de nieuwjaarsborrel werd er een gigantische roos op geprojecteerd met daarbij het getal 750. Dat duurde maar een paar uur. Want de stad kiest er voor om dit alleen tijdens de hoogtepunten van het feestjaar te doen. Typische Roosendaalse bescheidenheid, zegt de Bergenaar in mij. Die toren moet natuurlijk het hele jaar door 24/7 belicht worden. 

Kan niet, zegt Roosendaal. Want verkeersveiligheid. Het zou automobilisten afleiden. Kul. Schaf dan ook alle blauwe borden boven de snelweg af en zet gelijk die toren bij Rosada op zwart. 

Denkt u dat onze Peperbus er zo makkelijk vanaf zou komen bij zo'n mijlpaal? Tuurlijk niet. Dat ding zou een jaar lang in zijn boerenkiel of z'n jacquet gehesen worden en ieder uur zou het 'Merck toch hoe sterck' vanaf het carillon klinken. 

Roosendaal, 2018 is jullie jaar. 750 jaar stad, daar past geen bescheidenheid bij. Dus wees inderdaad wat trotser op jullie stad en laat dat ook op alle mogelijke manieren zien. Mét een tv-toren waar een jaar lang dat logo prominent op te zien is. Roosendaal: maak me trots!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement