Volledig scherm
Wethouder Cees Lok (VVD) in het winkelhart van Roosendaal. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Roosendaal in top 10 van plaatsen met meeste winkelleegstand: de politiek schrikt

ROOSENDAAL - Verschillende fracties in de gemeenteraad zijn ervan geschrokken dat Roosendaal is binnengekomen in de Top 10 van plaatsen met de hoogste winkelleegstand in het centrum.

Hoewel de verantwoordelijk wethouder Cees Lok in deze krant uitlegde wat er aan de hand is, blijven VLP, PvdA, D66, de Roosendaalse Lijst  en het CDA met vragen zitten. Ze eisen opheldering van de wethouder. Vorige week werd bekend dat Roosendaal op de tiende plaats staat in het lijstje van kernen met een grote winkelleegstand. Dat staat in rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019 dat vorige week verscheen. 

Omvorming

Quote

Zijn er al veel onderne­mers van buiten de compacte binnenstad verhuisd naar een locatie binnen de compacte binnenstad?

VLP, PvdA, D66, RL, CDA, Gemeenteraad Roosendaal

In zijn reactie zei wethouder Lok dat de leegstand een tijdelijk probleem is en dat de leegstand te wijten is aan de omvorming van winkels naar woningen. Dat vinden de genoemde fracties vreemd en ze vragen de wethouder om opheldering. Wel zeggen ze dat ze net als Cees Lok een levendige binnenstad willen, maar ze zijn wel geschrokken van de conclusies van het rapport.

De gemeente streeft naar een compacte binnenstad. Dus alle winkels en voorzieningen op een afgebakend deel van het centrum. De fracties willen weten wat dat streven tot nu toe heeft opgeleverd. Hoe zit het met het aantal vierkante meters winkelruimte? Is dat toe- of afgenomen? Zijn er al veel ondernemers van buiten de compacte binnenstad verhuisd naar een locatie binnen de compacte binnenstad?

Op korte termijn

Voorts stellen de vijf in hun brief: ‘Door het maken van een compactere binnenstad wordt de binnenstad verkleind, maar wordt de leegstand niet te lijf gegaan.’ Wat zijn de plannen van wethouder Lok om de leegstand op korte termijn aan te pakken, vragen ze. Wethouder Lok (VVD) beantwoordt de brief binnenkort.