Volledig scherm
© Thinkstock

Roosendaal heeft geen idee hoeveel statushouders een baan hebben gevonden

roosendaal statushoudersROOSENDAAL - Hoeveel statushouders in Roosendaal aan een baan komen, is bij de gemeente niet bekend. Dat schrijft wethouder Hans Verbraak aan de fractie Roosendaalse Lijst, die daarover vragen heeft gesteld.

Door het ontbreken van een gerichte registratie is er geen verloop aan te geven van werkzoekenden die aan de slag zijn. Evenmin is er een prognose te maken van de ontwikkeling van deze cijfers. Verbraak kan wel vertellen dat tussen 1 december 2012 en 31 december 2016 478 statushouders in de gemeente zijn gehuisvest, dit zijn zowel volwassenen als kinderen.

Om te weten hoeveel van hen tot de beroepsbevolking horen, gebruikt hij de vuistregel dat 1/3 jonger is dan 18 jaar en dat de rest dus aan de slag zou kunnen. Dat valt echter niet mee. Verbraak meldt dat de statushouders aanlopen tegen het onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal, de grote concurrentie op de arbeidsmarkt, dat de buitenlandse diploma's in Nederland vaak niets waard zijn en dat veel vluchtelingen kampen met gezondheidsproblemen, zoals psychische klachten vanwege traumatische gebeurtenissen in hun verleden.

Eerder werd bekend dat het Werkplein Hart van West-Brabant een pilot is gestart om de groep statushouders goed in beeld te krijgen en aan een baan te helpen. Deze pilot duurt 6 maanden. Vanuit Roosendaal worden 20 statushouders geselecteerd waarbij eerst een beeld wordt geschetst van opleidingsniveau en ervaring. Werkplein werkt in het project samen met Vluchtelingenwerk. Ook komt er voor de samenwerkende gemeenten in West-Brabant een coördinator statushouders, die een verbinding moet maken tussen de gemeenten, Werkplein, onderwijs en ondernemers.