Volledig scherm
ANP

Roosendaal en Woensdrecht: geen steun voor oproep Bergen op Zoom over Doel

ROOSENDAAL/WOENSDRECHT - Roosendaal en Woensdrecht voelen niets voor de insteek van Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie over het toezicht op de kerncentrale in Doel.

In antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad stelt de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer dat er -buiten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen- op dit moment geen andere West-Brabantse gemeenten zijn die 'toegevoegde waarde' zien in een juridische procedure. Inmiddels heeft de raad van Gilze-Rijen zich wel aangesloten bij het protest.

Niederer neemt hiermee afstand van de oproep van de Bergse loco-burgemeester Arjan van der Weegen om als regio via juridische weg één vuist te maken tegen het langer openhouden van Doel. Volgens Niederer ligt het toezicht op kerncentrales bij de nationale regering van Nederland en België en dus niet bij gemeenten. Minister Schultz houdt de vinger al goed aan de pols, vindt Niederer.

De kwestie Doel hoort volgens Niederer regionaal thuis bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ook Woensdrecht zit op die lijn. Op 2 februari komen de 26 gemeenten van de Veiligheidsregio bij elkaar. Daar komt de oproep vanuit Bergen op Zoom zeker aan bod, aldus de Bredase burgemeester Paul Depla, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio.

De gemeenteraad van Gilze-Rijen heeft ingestemd met de acties om de overheid te dwingen de kerncentrales te sluiten. Dat doet hij vanwege de aanhoudende problemen met de Belgische centrales en het feit dat Gilze-Rijen op slechts 55 kilometer afstand van Doel ligt.