Restaurant Culinicious is klein, intiem en héél fijn in Roosendaalse watertoren
EetrecensieROOSENDAAL - Culinicious is een soort huiskamerrestaurant, maar dan in een watertoren en met een prima keuken waarin alles klopt. Dat kun je zelf zien, want je zit er met je neus bovenop.
We waren al extra nieuwsgierig naar dit Roosendaalse restaurant vanwege het gebouw en de formule. Je kunt immers maar twee keer per maand een diner vastleggen bij Culinicious, uitsluitend het vijfgangen verrassingsmenu. Maar wat hebben we een geweldige avond gehad.
Dat heeft alles te maken met het concept van de Eindhovense kok Saskia Provily. Ruim 25 jaar was ze directiesecretaresse bij de NS, totdat ze besloot haar hart te volgen en naar de koksopleiding ging. Ze gaf daarna vijf jaar kookworkshops bij mensen thuis en opende onlangs Culinicious, haar eigen gastronomisch paradijsje.
,,Ik wilde heel graag zelf weer koken, lekker alles zelf maken, mensen vertroetelen, dat is zó leuk. Dat heb ik thuis meegekregen, van mijn moeder, die dat heel goed kon."
Om mensen echt in de watten te kunnen leggen, moet je het klein houden. Kleinschaligheid is dan ook een heel bewuste keus van Saskia Provily, die het watertorenrestaurant samen met haar man Jan runt.
Er kunnen maximaal achttien mensen terecht, wij tellen vanavond elf gasten en zien ook hen verwonderd en bewonderend rondkijken. Naar de bovenverdieping, naar de open keuken, naar de plaquette van de ingebruikname van de watertoren, in 1917 door het toenmalige college (burgemeester en slechts twee wethouders). Een leuk historisch element dat gelukkig bewaard is gebleven tijdens de verbouwing. Het past mooi in de industriële sfeer van het gebouw: grote buizen, stalen ramen.
Kletskop
We worden ontvangen met een glaasje roze bubbels, uitgeschonken door gelegenheidsober Jan Provily. Een beetje onwennig in zijn rol als gastheer, maar dat heeft ook wel iets charmants. Het glaswerk is prachtig en glimt langs alle kanten, de tafels zijn perfect gedekt met zwaar bestek en voorzien van verse witte roosjes. Bij Culinicious is over elk detail nagedacht en dat voelt prettig.
Culinicious is een kleinschalig restaurant in De Watertoren (1916) in Roosendaal. Jan en Saskia Provily verbouwden de toren grotendeels zelf en wonen onder het restaurant.
Er is plaats voor 18 mensen, uitsluitend op reservering. Culinicious biedt verrassingsmenu’s van vijf gangen aan voor 55 euro, inclusief aperitief en koffie; de menu’s wisselen per maand en kennen een Franse basis.
Een wijnarrangement kost 35 euro, een glas huiswijn 4 euro. Daarnaast is keus uit vier rode, vier witte en twee roséwijnen.
We krijgen een amuse van verse en zongedroogde tomatenblokjes met tijm, omhuld door een krokante zoete kletskoprol, geserveerd door de kok zelf, mét uitleg. Een persoonlijke touch die ze de hele avond volhoudt, bij alle tafels. De amuse past uitstekend bij de zelfgemaakte kruidenboter van zoete tomaat met dipstaafjes en broodsneetjes die we al eerder kregen. We kijken elkaar na het smakelijke opstapgerechtje aan en weten dat het goed zit vanavond.
We gaan door naar de eerste echte ronde: forel met komkommer, aangekleed met een crème van zachte mierikswortel, gel van rode biet, kapperappeltjes en een miniwentelteefje. Kraakvers en mooi gepresenteerd.
Dat geldt ook voor het tweede voorgerecht: knalgroene doperwtensoep met saffraanschuim die nog extra pit krijgt door de limoncello die de kok er aan tafel in laat druppelen en het krokante koekje van Parmezaanse kaas. Wat lekker zeg!
Smullen
Onze tafel staat vlakbij de basic ingerichte open keuken en het is een feest om de kok te zien werken. Ze heeft de mise-en-place goed op orde, is zeer precies en superhygiënisch.
Hola, de kabeljauwhaas met cavaschuim, venkelcrème, druiven en muntolie komt door. Opnieuw een smaakvol en goedbereid gerecht waarvan we smullen. Mooi aangekleed ook met een krokant druivenblad. We begeleiden de vis met een glas witte huiswijn en schakelen bij het hoofdgerecht over op rood, simpel doch aangenaam.
Het hoofdgerecht is getrancheerde kalfsoester met daarop een stevige mosterdvijgensaus en heerlijke zelfgemaakte pommes duchesse van zoete aardappel, met een truffelschijfje, een verse vijg en een mengsel van gewokte courgette/groene asperges en pistachenoten. Lekker mals vlees, rosé van binnen, precies goed.
Jan Provily houdt zich ondertussen ook even bezig met de klimaatbeheersing; aan de lichtschijnsels ver boven ons hoofd zie je dat hier gekookt wordt, maar last hebben we er niet van. De twee grote fans gaan aan en even later ook de airco die de geuren van roomboter en ander lekkers moeiteloos verdunnen.
Wij zijn aan de laatste gang toe, de 'structuren van vanille-koffie-chocola'. Het blijkt een bord vol zoete lekkernijen: een glimmende chocoladebombe met bladgoud, een streep chocoladekruimels, koffieparfait, een veegje caramelcrème en een minimuffin. De zoete, Spaanse dessertwijn versterkt ons zwijmelende hmm-moment. Bij de koffie krijgen we opnieuw chocolade, plus koekjes, plus fudges, allemaal zelfgemaakt. Tjonge, dit verwenrestaurant is een aanwinst voor de hele regio!
Beoordeling
Voorgerecht........................8,0
Hoofdgerecht ....................8,0
Nagerecht............................8,5
Bediening ...........................7,0
Ambiance.............................8,0
Dranken...............................8,0
Prijs/kwaliteit.....................8,0
Score.............................8,0
De rekening (2 personen)
2 x verrassingsdiner.. ..€110
2 x grote Pellegrino .... ...€10
2 x rode huiswijn ...............€4
2 x dessertwijn...................€9
1 x witte huiswijn................€4
Totaal........................€137
Culinicious
Nispensestraat 27,
Roosendaal
culinicious.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Ambitieus Kruisland hengelt zoveelste grote vis binnen: voormalig NAC-talent komt over uit tweede divisie
Kruisland is er weer in geslaagd om een grote slag te slaan op de transfermarkt. De selectie van volgend seizoen wordt versterkt met Diego Snepvangers. Het voormalige talent van NAC (nu 24) staat momenteel onder contract bij Kozakken Boys. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMVideo
Eindelijk heeft de Roosendaalse watertoren zijn restaurant: Culinicous opent in april
ROOSENDAAL - Zelf noemt ze het 'een droom die uitkomt'. Eindelijk kan Saskia Provily (55) zeggen dat ze haar eigen restaurant heeft: Culinicious. En dat in een van de meest iconische gebouwen van Roosendaal: de monumentale watertoren aan de Nispensestraat. ,,Ik kan niet wachten tot ik open mag.’’ -
PREMIUM
Nieuw bestaan watertorens: van kunsthandel tot unieke woning
De meeste watertorens hebben niet meer de functie waarvoor ze ooit bedoeld zijn. Ook in deze regio hebben ze allemaal een tweede leven gekregen. Meestal zijn ze verbouwd tot woningen, maar ook als bedrijfsruimte zijn de torens in trek. ,,Het zijn echte iconen, veel plaatsen zouden hun toren niet willen missen.''
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
Tip ons | Hoe je de redactie van BN DeStem gemakkelijk kunt bereiken
-
PREMIUM
Gastelse gastvrijheid was na de Tamil-rellen ver te zoeken
Statushouders in ’t Sluiske, kopte de krant deze week. Voor wie de situatie ter plaatse niet kent, kan het beeld ontstaan dat Halderberge nieuwe medelanders ergens tussen de sluizen wegstopt. Het betreft hier echter de naam voor een studiocomplex in Oud Gastel.