Volledig scherm
Outletcentrum Rosada in Roosendaal. Archiefoto: Arie Kievit © Arie Kievit

'Reclamemast bij Rosada onveilig voor het verkeer'

ROOSENDAAL - Tegen een reclamemast bij Rosada in Roosendaal is bezwaar ingediend door Rijkswaterstaat. Deze leidt automobilisten af en zorgt daarmee voor gevaarlijke situaties, meent de rijksdienst die zich beroept op vastgestelde criteria. 

In die criteria staat dat een reclamemast geen reclame of verlichting mag hebben die de weggebruikers afleiden. De geplande mast is maximaal 45 meter hoog en mag een LED-scherm bevatten dat vanaf 22.00 uur zo wordt gedimd dat alleen nog het logo van Rosada lichtjes te zien is. 

Rijkswaterstaat laat weten dat het buiten gedurende een flink deel van het jaar ook vóór 22.00 uur al donker is. Het licht van het scherm zou in de wintermaanden te fel zijn voor het verkeer. 

Overlast
Een inwoner van de Wouwseweg in Roosendaal heeft ook bezwaar tegen de reclamemast. Die vindt dat lichtvervuiling, horizonvervuiling en de overlast voor meerdere omwonenden zwaarder moeten wegen dan de inkomsten van één ondernemer. Het bereiken van automobilisten met de reclame kan volgens de bewoner ook als de mast minder hoog wordt. Dan zou de overlast meteen een stuk minder worden. 

Rijkswaterstaat vindt dat de gemeente ook moet letten op de grens van het bestemmingsplan en 35 meter van de huidige snelweg A58 moet blijven, om de mogelijkheid van een toekomstige verbreding van de weg open te houden.

Bestemmingsplan
De mast is opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan De Stok. De gemeente behandelt de bezwaren voordat dit plan definitief wordt vastgesteld. Het gebied De Stok is op dat vlak in tweeën gedeeld. Voor recreatiepark De Stok is er een apart bestemmingsplan dat vorige week door burgemeester en wethouders is vastgesteld. Daarin wordt de bouw van een hotel bij de sauna op De Stok mogelijk gemaakt. 

Hotel
Eigenaar Fitland wil de sauna verbouwen tot een Fitland XL; dat is een welnessresort met hotel. Daar komt ook een bedrijfswoning bij. Het hotel krijgt vijf verdiepingen, heeft een oppervlakte van 1.200 vierkante meter en 105 hotelkamers. Eerder lieten burgemeester en wethouders weten dat het hotel past in de opzet van het recreatiepark. Een bedreiging voor de hotels in de binnenstad zou deze niet zijn omdat er voldoende vraag naar hotelkamers is. 

Het hotel komt op het braakliggend terrein tussen de sauna en het kinderspeelparadijs en is al door Fitland gekocht.