Verkiezingsborden zijn beklad en er zijn affiches van de nationalistische actiegroep Voorpost over posters van politieke partijen geplakt in Halderberge.
Volledig scherm
Verkiezingsborden zijn beklad en er zijn affiches van de nationalistische actiegroep Voorpost over posters van politieke partijen geplakt in Halderberge. © Wim van den Broek/BNDeStem

Rechts-extremistische groep beplakt verkiezingsborden in Halderberge, ook posters beklad

HALDERBERGE - Meerdere verkiezingsborden in de kernen van de gemeente Halderberge zijn beplakt met posters van de rechts-extremistische groep Voorpost. Ook zijn de borden beklad met graffiti en zijn er posters van de borden gescheurd. De vernielingen zijn waarschijnlijk in het afgelopen weekend gepleegd. Voorpost kondigde zondag op Twitter aan actie te gaan voeren in West-Brabant.

De gemeente Halderberge gaat de borden schoonmaken en herstellen, zo laat een woordvoerder weten. Er waren geen meldingen van de vernielingen binnengekomen bij de gemeente. Op de posters van Voorpost staat de tekst ‘Wil je ons land spoedig dood? Stem dan groen of rood!’ te lezen. Vergezeld met de boodschap Stem Ze Weg. De affiches zijn geplakt in Stampersgat, Oud Gastel, Hoeve, Oudenbosch en Bosschenhoofd. Deze zelfde posters werden in oktober 2018 geplakte in het Belgische Beveren. Voorpost is een van oorsprong Vlaamse nationalistische actiegroep die zich heeft uitgebreid naar Nederland. De actiegroep zou banden hebben met het Vlaams Blok. Het is niet duidelijk of de nationalistische groep ook achter de bekladdingen en het weghalen van verkiezingsposters zit.

Weggewaaid

Jan van Meer, bestuurslid van de SP in Halderberge, weet zeker dat de vernielingen zijn gepleegd in de nacht van zaterdag zondag. “Zaterdag heb ik samen met mijn vrouw nog SP-affiches geplakt op de verkiezingsborden in alle kernen, en zondagochtend waren ze verdwenen.” De toegewijde Van Meer heeft er wel een kater aan overgehouden. Hij is drie keer in weer en wind op pad geweest om alle posters te vervangen nadat deze waren weggewaaid door de wind. Ook heeft hij acht keer geflyerd bij een supermarkt. ”Nu ga ik de posters niet nog een keer vervangen. De mensen weten nu onderhand wel waarop ze moeten stemmen.” Om een beschadiging moest hij wel lachen: in Sprundel waren op een poster de ogen van Wilders blauw gespoten. 

Antoon Koevoets, oud-raadslid van het CDA in Halderberge, constateert dat de actiegroep het verkiezingsbord van het Waterschap met rust heeft gelaten. ”Dat ziet er nog maagdelijk uit, zegt hij. ”Maar het bord met daarop affiches voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten is ondergekalkt en er zijn veel affiches verdwenen.” Er staat onder andere op een bord gekalkt: ‘Stem PVV. Dit zijn verraders PvdA, D66, VVD, CDA’.

Het oud-raadslid is sowieso niet zo te spreken over de staat van de verkiezingsborden, ook voor de actie van Voorpost niet. “Als deze borden mensen moeten gaan motiveren om te gaan stemmen, vrees ik dat er niet veel mensen gaan komen. Er zijn affiches verdwenen en afgescheurd en het ziet er allemaal zeer onverzorgd uit. Het geeft weer hoe er met deze verkiezingen wordt omgegaan. Het spreekt niet echt aan zo.”

Nationalistische actiegroep Voorpost was niet bereikbaar voor commentaar.

Door Voorpost beplakte borden.
Volledig scherm
Door Voorpost beplakte borden. © Wim van den Broek/BNDeStem
  1. Ondanks mooie weer is het rustig in natuurgebieden:  ‘Op een regenachtige zaterdag is het nog drukker’
    PREMIUM

    Ondanks mooie weer is het rustig in natuurge­bie­den: ‘Op een regenachti­ge zaterdag is het nog drukker’

    WEST-BRABANT Een hardloopster dribbelt even op haar plaats om een voetganger op gepaste afstand te laten passeren. Verderop houdt een wandelaarster met hond haar pas in om niet te dicht bij een andere voetganger te komen. Hou afstand. Die oproep is ontelbare keren herhaald, maar niet voor niets. Het besef lijkt ingedaald dat we alleen samen de strijd tegen het coronavirus kunnen winnen.