Volledig scherm
Luchtfoto van het Sita-complex, aan de Potendreef in Roosendaal. Naast het Sita-complex is de Biomineralenfabriek in Roosendaal gepland. © Archieffoto Aeroview

'Rapport over biomineralenfabriek Roosendaal rammelt'

ROOSENDAAL - Het ontwerpbesluit om in Roosendaal een biomineralenfabriek bij de Suez afvalenergiecentrale toe te staan is door de gemeente gebaseerd op rammelende rapporten, een aaneenrijging van aannames, onzekerheden en veronderstellingen.

Dat zegt de Werkgroep Biomineralen in het bezwaar dat is ingediend tegen de vergunning. De Werkgroep verzet zich tegen de komst van de mestverwerkende fabriek aan de Potendreef in Roosendaal.

Vrees is er voor geur en voor stoffen die de gezondheid schaden. In de fabriek wordt met de restwarmte van de afvalverbrandingsfabriek ingedikte varkensmest verder ingedroogd, waarna er korrels van worden gemaakt.

Die worden daarna geëxporteerd. De groep wijst op de grondwet waarin staat de overheid verplicht voor een bewoonbaar land moet zorgen, het leefmilieu moet beschermen en verbeteren en maatregelen moet nemen ter bevordering van de volksgezondheid. 'Wij vragen ons af hoe een overheid in 's hemels naam zo'n initiatief kan toestaan', schrijft de Werkgroep over de biomineralenfabriek.