Volledig scherm
© ANP

Raad van State buigt zich op 21 januari over de kwestie-Biomineralen van Roosendaal

ROOSENDAAL/DEN HAAG - De Raad van State buigt zich op maandag 21 januari over de kwestie-Biomineralen. Die dag behandelt de hoogste bestuursrechter op één dag het hoger beroep van zowel bewonerscomité Werkgroep Biomineralen, als dat van natuurorganisatie Stichting Sirene en enkele omwonenden. 

Die stapten allemaal naar de Raad van State, nadat de rechtbank in Breda eerder dit jaar besloot dat de gemeente Roosendaal terecht de vergunningen had verleend voor de biomineralenfabriek aan de Potendreef. 

Twijfels

De bezwaarmakers hebben daar hun twijfels bij. Zo zet de Werkgroep Biomineralen grote vraagtekens bij de onderzoeken naar de uitstoot van de beoogde fabriek. Alle appellanten komen in begin van volgend jaar bij elkaar om samen die zittingsdag voor te bereiden.

Nieuw plan

Overigens gaat het hier nog steeds om het originele plan van Biomineralen BV. Suez ReEnergy en Biomineralen BV presenteerden in oktober een nieuw, kleinschaliger plan voor een soortgelijke fabriek, maar dan op het Suez-terrein. Daar zijn ook vergunningen voor aangevraagd. Suez liet eerder al weten dat als die verleend worden, de vergunning voor het oorspronkelijke plan ingetrokken zal worden.