Volledig scherm
© kanvag/Thinkstock

Raad Rucphen is blunders op gemeentehuis beu

RUCPHEN - De Rucphense gemeenteraad is het meer dan zat dat het door fouten op het gemeentehuis voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.

In de raadsvergadering van woensdagavond eiste de voltallige raad van het college dat zulke dingen niet meer gebeuren en dat rond het zomerreces verbeteringen zichtbaar moeten zijn.

Een bedrag van 130.000 euro dat het college nodig heeft voor het beheer van gemeentelijke gebouwen was voor alle fracties de bekende druppel. Een deel van dat bedrag is nodig voor een nieuw onderzoek naar de staat van de gebouwen. Zo'n onderzoek is er nog niet zo lang geleden geweest, maar het werk van het externe bureau Kontek was niet volledig. De Rucphense ambtenaren hebben dat proces niet goed begeleid, waardoor het onderzoek nog dit jaar moet worden overgedaan.

De raad is evenmin te spreken over de manier waarop er vorig jaar 57.000 euro uit het budget voor gemeentelijke gebouwen is overgeheveld naar een andere post. Ook dat had nooit mogen gebeuren en ook hier zijn ambtenaren de fout ingegaan.

De raad besloot dan ook dat het college die 57.000 euro maar ergens anders vandaan moet halen en stelde daarom, ook al niet van harte, maar 72.000 van de gevraagde 130.000 beschikbaar. Met daarbij de boodschap dat verbeteringen in de eigen organisatie voor het zomerreces zichtbaar moeten zijn. Anders heeft het college een probleem, stelden de fracties van D66 en PvdA.

Het college liet weten dat het verbeteringstraject al is ingezet door wijzigingen in de ambtelijke organisatie. De controle op uitgaven moet door die ingreep verbeteren.