PVV vreest wantoestanden in stallen

HALDERBERGE - De PVV Noord-Brabant maakt zich naar aanleiding van een affaire met stieren in Halderberge ernstig zorgen over proeven met zogeheten potstallen. 

Volledig scherm
In een Halderbergse veestal werden afgelopen week 41 stieren aangetroffen die tot hun buiken klem stonden in de mest. © Landelijke Inspectie Dierenbescherming

Afgelopen week werden in zo'n potstal door een inspecteur van de Dierenbescherming 41 meststieren aangetroffen die tot hun buik in de drek stonden. De boer die daarvoor verantwoordelijk is, werd door de dierenpolitie geverbaliseerd. Hij had geruime tijd verzuimd om de stieren van vers stro te voorzien. 

'Wantoestanden'

De dieren maken het naar verluidt nu goed, maar de Partij voor de Vrijheid heeft er wel een actiepunt van gemaakt omdat ze meer 'wantoestanden' vreest.  Ze vindt dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant moet laten onderzoeken of potstallen wel zo wenselijk zijn. 

In zo'n stal wordt mest opgepot, komen er steeds meer lagen en komt het vee dus ook steeds hoger te staan. Ondertussen is die mest goed aangestampt. 

Proeven

Vooral met schapen en geiten wordt die eeuwenoude methode veel toegepast, maar de provincie Brabant ziet de potstal voor koeien als een mogelijke manier om betere mest te produceren en van een hoop drijfmest af te komen. Daarom worden er ook proeven mee gedaan.

De PVV wil gezien de ervaring met de stierenstal in Halderberge dat wordt nagegaan of de potstal een slechte zaak is voor dierenwelzijn.  Daarnaast pleit de politieke partij voor scherpere controles.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement