Intensieve veehouderij.
Volledig scherm
Intensieve veehouderij. © Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

PvdD wil geen uitbreiding varkensstal bij de Bulkenaar

ROOSENDAAL - De Partij voor de Dieren vindt dat de provincie niet mee moet werken aan de uitbreiding van de varkenshouderij die vlak bij de plek staat waar straks het nieuwe Bravis ziekenhuis wordt gebouwd. Nog liever ziet de partij het hele bedrijf verdwijnen. 

De gezondheidsrisico’s van de korte afstand tussen de nieuwe stal en het ziekenhuis zijn te groot, stelt de partij, die zich zegt te beroepen op adviezen van de GGD en de Gezondheidsraad. 

Uit de kluiten gewassen

Statenlid Anne-Miep Vlasveld (PvdD) stelt er vragen over aan Gedeputeerde Staten: ,,De uit de kluiten gewassen Brabantse veehouderij heeft een serieuze negatieve invloed op de volksgezondheid, dat wordt steeds duidelijker. Dan is het gekkenwerk om nog eens ruim 2.000 varkens in een extra stal naast een nieuw ziekenhuis te zetten.”

Kwetsbare gezondheid

Vlasveld ziet de varkenshouderij liever verdwijnen: ,,Een ziekenhuis is een plek waar veel mensen met een kwetsbare gezondheid komen en verblijven. In deze coronatijd is het nog duidelijker geworden dat de uitstoot van de immens grote Brabantse veesector onze gezondheid extra bedreigt.”