Volledig scherm
De Nederlandse achtervolgers in de tijdrit in 1978 op weg naar de wereldtitel. Van voor naar achter: Jan van Houwelingen, Bart van Est, Bert Oosterbosch en Augustinus Bierings. © ANP

Prominente begeleiders bij Wouwse toertochten

WOUW - Tijdens het Wouws Wieler Weekend staan zaterdag 24 augustus enkele toertochten, genaamd de Lus van Wouw op het programma. 

Er bestaat daarbij de mogelijkheid om in groepsverband met aangepaste snelheid en onder begeleiding van twee prominenten deze tocht te rijden.

Keetie van Oosten-Hage

Om 09.30 uur start de tocht van 140 kilometer die met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur zal worden gereden. Oud-prof Kees Bal en voormalig tijdrijder Bart van Est begeleiden de deelnemers. Om 10.30 uur start de tocht van 80 kilometer met een gemiddelde snelheid van ongeveer 28 kilometer per uur. Deze toch wordt meegereden door de oud-wereldkampioenen Keetie van Oosten-Hage en Tineke Fopma.

Ronde van Vlaanderen

De deelnemende prominenten hebben allen een fraaie staat van dienst en een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Kees Bal behaalde de nodige overwinningen als amateur. Zijn mooiste overwinning als professioneel renner behaalde hij in 1974 toen hij zegevierde in de Vlaamse Hoogmis van het wielrennen, de Ronde van Vlaanderen. 

Wereldkampioen

Bart van Est stond bekend als tijdrijder en werd in 1978 wereldkampioen in de ploegenachtervolging samen met Bert Oosterbosch, Jan van Houwelingen en Guus Bierings. De twee dames, Keetie van Oosten-Hage en Tineke Fopma, werden beiden zowel Nederlands- als Wereldkampioen op de weg en waren destijds baanbrekend om het vrouwenwielrennen wereldwijd op de kaart te zetten. 

Wie graag een keer met deze toppers van weleer wil koersen kan deelnemen aan de Wouwse toertochten. Meer informatie is te vinden op de website van de organisatie www.wouwswielerweekend.nl.