Volledig scherm
Frits Harteveld Progressief H. Hoeven

Progressief Halderberge bezorgd om scheurtjescentrale

OUDENBOSCH - Progressief Halderberge is bezorgd om wat ze noemt de 'scheurtjescentrales' in Doel en Tihange. De politieke partij van Frits Harteveld vraagt het college in hoeverre die bezorgdheid gedeeld wordt.

Harteveld gaat met partijgenoten woensdag 4 juli  naar een bijeenkomst in Bergen op Zoom waar vanuit wetenschappelijk, juridisch en bestuurlijk perspectief de laatste ontwikkelingen rondom de Belgische kerncentrales wordt toegelicht. Hij wil weten of het college hetzelfde doet. ,,Er ligt een plan om een uitwisselingsplatform op te richten van bestuurders uit Nederland en België. Alleen al om redenen van veiligheid heeft het Halderbergse college daar een belangrijke verantwoordelijkheid in'', zegt Harteveld.

De PH-fractievoorzitter pleit voor een sterke vuist die het sluiten van de kernreactoren versnellen. ,,Het risico van het open houden van deze centrales, terwijl experts de veiligheid in twijfel trekken, lopen we liever niet.'' Harteveld haalt er de energietransitie, zoals aardgasloze woningen en zonnepanelen, bij om van de verouderde kerncentrales af te komen.

Hij vraagt of het college ook vindt dat Halderbergenaren terecht bezorgd zijn over Doel. Harteveld draagt burgemeester en wethouders op de veiligheid te garanderen door een goede energietransitie en deel te nemen aan het samenwerkingsplatform 'veiligheid en de energietransitie'. ,,Daarmee geven we als gemeente tenminste uiting aan onze bezorgdheid.''