Oudenbosch - 22/09/18 - de zusters van het Nonnengenot (lokale bierbrouwer)
Volledig scherm
Oudenbosch - 22/09/18 - de zusters van het Nonnengenot (lokale bierbrouwer) © Pix4Profs/Chris van Klinken

Proeven van Janksmoel, Nachtzuster en Nonnengenot in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Met ruim vijfhonderd liefhebbers is het tweede Bier Festival Oudenbosch ondanks het mindere weer toch een groot succes geworden. Het regende weliswaar. Maar vanuit de hele regio hield dat de ware fijnproever niet tegen. 

In een prachtig decor van het Jezuïtenplein pal gelegen tegenover de indrukwekkende Basiliek presenteerden elf brouwerijen uit België en Nederland hun passie. Het organiserende Biergilde Oudenbosch showde haar allernieuwste: het Nonnengenot. Elf brouwerijen schenken 46 bieren.

Last van het weer

Over het plein verdeeld staan grote parasols en kleine tenten. Het dorstige publiek hopt van de ene bar naar de andere. En dat is ook wat Johan Ruijzing (festivalvoorzitter) en Raoul Cremers (gildevoorzitter) voor ogen hadden. ”De locatie hier is perfect. Brasserie Tivoli helpt mee.Vorig jaar hadden we mooi weer. Maar we ontvangen nu ondanks het mindere weer zeker zo veel mensen als toen. ”Beiden constateren dat de smaak van het bier zich verlegt. “Een Leffe Blond is inmiddels heel gewoon. Hier is voor iedereen wel iets nieuws te proeven.” 

Ab van Poppel (34) uit Etten-Leur vindt de Hopler van De Manskerel uit Breda ‘heel toegankelijk en lekker zoet’. Cornel Malfait uit Oud Gastel drinkt van de Gouden Commies de tripel. “Smaakt goed. Lekker volle nasmaak. ”Samen met maat Rien van Dongen kan hij rustig drinken want “Taxi Toos” komt ze straks ophalen. 

Geen spijt van

Bij brouwerij Bourgogne Kruis uit Oosterhout staat Marcelino Otten. Hij is aan zijn derde biertje toe. Nu een donker. ”Mijn vrouw lust geen bier en de kinderen mogen het nog niet. Dus ben ik alleen op pad. Deze donkere hangt toch wel wat tegen witbier aan. Hij is niet te zwaar. Hier kan ik echt van genieten.’ Dat doet ook Martin Balink eveneens uit Oudenbosch. Hij drinkt zijn ‘toetje’. De Luxe Barrel Aged Barley Wine. “Het is genoeg nu merk ik en mijn muntjes zijn ook op .” Walter van Wijk maakt een mooie selfie met zijn biertje en op de achtergrond de Basiliek. “Hiervoor heb ik vorige week Bergen op Zoom overgeslagen. Mooi evenement. Zeker geen spijt van,’ zegt Andrew Schrauwen uit Rucphen.