Zanger Björn van de Doelen is een van de professionele spelers die het Eldorado-project ondersteunen.
Volledig scherm
Zanger Björn van de Doelen is een van de professionele spelers die het Eldorado-project ondersteunen. © Stichting POON

Primeur spektakelstuk Eldorado op Rucphense boerderij

RUCPHEN - Geen alledaagse kost voor een boerenbedrijf: een muziektheaterspektakel huisvesten. En de familie Van Kalmthout in Rucphen krijgt nog de primeur ook. In de eerste week van mei brengen 225 muzikanten uit de gemeente onder deskundige begeleiding het stuk Eldorado, dat handelt over invloeden van drugscriminaliteit op het dagelijks leven.

Eldorado zet lokale verenigingen in de hoofdrol. Het project werd twee jaar geleden al aangekondigd, maar is nu bijna gereed om uit te voeren. Het is op vijf plaatsen in Brabant te zien, maar Rucphen is de eerste in de rij. Daar wordt het opgevoerd van 8 tot en met 10 mei. Stichting Poon werkte het initiatief uit met het Zuidelijk Toneel en kreeg steun van de ZLTO.

Dochter bij harmonie

Op zoek naar een geschikte speelplek werd aangeklopt bij de familie Van Kalmthout. Moeder Hermien legt uit dat dochter Annette daarbij een rol speelde. Die zit bij harmonie NEO, een van de verenigingen die meedoet aan het project. ,,Zij kwam met de vraag of het bij ons zou kunnen. Toen is de organisatie wezen kijken en wat ze zagen sprak aan’’, zegt haar moeder heel nuchter. Er is een loods voor onder meer de catering en ruimte genoeg om een tribune voor 350 toeschouwers op te bouwen.

De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe ongewenste verwevenheid tussen onder- en bovenwereld kan ontstaan. ,,Maar het stuk zelf hou ik me niet mee bezig’’, verzekert Hermien van Kalmthout. ,,Wij leveren alleen de locatie.’’

Björn van de Doelen

Stichting Poon zorgt voor professionele ondersteuning van het project. Dan gaat het niet alleen om de composities (Bart van Dongen) en teksten (Wiske Sterringa) of de regie (Roel Swanenberg), maar ook om de spelers die samenwerken met de lokale gezelschappen:  Björn van de Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Ronald Jorritsma en Fay Verberk.

De gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Zij willen een gesprek op gang brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren.

Eldorado gaat op tournee vanaf 8 mei tot en met 5 juli. Na Rucphen is Hilvarenbeek (22-23-24 mei) aan de beurt en daarna Cuijk (5-6-7 juni), Loon op Zand (19-20-21 juni) en Bernheze (3-4-5 juli)