Volledig scherm
De SUEZ-afvalverbrander aan de Potendreef in Roosendaal. Op dit terrein wordt een proefinstallatie voor de pyrolyse (verhittingsproces) van afval gebouwd. © Frank Timmers

Politiek Roosendaal eist opheldering over nieuwe afvalinstallatie SUEZ

ROOSENDAAL - Politiek Roosendaal maakt zich druk over de bouw van een proefinstallatie voor het verwerken van afval op het terrein van afvalenergiecentrale SUEZ aan de Potendreef in Roosendaal. 

De provincie Noord-Brabant heeft toestemming gegeven om de installatie te bouwen. Het verzoek van SUEZ past namelijk binnen de huidige omgevingsvergunning . 

Opheldering

De fracties van de VLP, GroenLinks, PvdA, CDA, D66, SP en ChristenUnie willen van het college van B en W opheldering over wat SUEZ precies gaat bouwen op het terrein aan de Potendreef en wat voor gevolgen de installatie heeft voor de volksgezondheid en het milieu.

 ,,Deze aanvraag ligt gevoelig vanwege het initiatief van Biomineralen BV om naast de afvalverbrander van SUEZ een fabriek te bouwen die mest verwerkt. Wat krijgen we nog meer voor installaties op dit terrein? Het gekke is dat de provincie het Roosendaalse college om advies heeft gevraagd, maar daar is geen enkele reactie op gekomen. Ook wij zijn als raad niet op de hoogte gebracht door B en W, we hadden het graag eerder geweten", aldus PvdA-fractievoorzitter Michael Yap namens de partijen. Wethouder Cees Lok (Vergunningen) laat weten dat hij niets wist van het SUEZ-initiatief. ,,Wij hebben hierover geen vooroverleg gehad met de provincie, ik ga uitzoeken wat de gevolgen kunnen zijn." 

Pyrolyse

SUEZ wil in de proefinstallatie werken met de zogeheten pyrolyse van afvalstoffen. Pyrolyse is een soort vergassingsproces waarbij organisch materiaal wordt ontleed door het te verhitten, zonder dat er zuurstof bij kan komen.  De provincie verwacht dat dit proces weinig risico's met zich meebrengt. ,,Die risico's achten wij vanwege de kleinschaligheid van de proefinstallatie verwaarloosbaar", laat een woordvoerder weten.

Marc Das, directeur van de Roosendaals SUEZ-vestiging, meldt dat het inderdaad om een zeer kleine installatie gaat die per uur 200 kilo afval verwerkt. ,,Ter vergelijking: onze grote fabriek verwerkt veertig ton uur afval per uur. Wij willen met de installatie de techniek van pyrolyse onder de knie krijgen en analyseren. We denken dat het duurzamer werkt dan verbranding. Daarnaast werken we in dit project onder meer samen met de stichting Race for Water, zij zet zich in voor het opruimen van de plastic soep in de oceanen. In Roosendaal zullen we voornamelijk plastic verwerken en recyclen. In ieder geval geen andere producten dan we nu al verbranden."

Definitief

De kans bestaat  dat er later een aanvraag wordt ingediend voor een definitieve installatie. ,,Dat gaat SUEZ onderzoeken. Daarvoor zal het bedrijf wel een omgevingsvergunning moeten aanvragen, die wordt getoetst aan alle geldende wet- en regelgeving. Als de installatie hierbinnen past, zullen er aan de vergunning de nodige voorwaarden op het gebied van luchtemissies, natuurwaarden, afvalwater en geluid worden verbonden", aldus de provinciewoordvoerder. 

De Werkgroep Biomineralen, fervent tegenstander van de biomineralenfabriek, laat weten sowieso een bezwaarschrift tegen de proefinstallatie van SUEZ in te dienen. ,,Zo'n installatie ten westen van een woonwijk is altijd een slecht idee", aldus Will Vermeulen van de werkgroep.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement