Volledig scherm
De kerncentrale bij Doel. © Guido van der Heijden

Politiek ernstig bezorgd om veiligheid kerncentrale Doel

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - De fracties van de Roosendaalse Lijst en GBWP in Bergen op Zoom maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in Doel nu bekend is geworden dat de Belgische nucleaire toezichthouder FANC weinig vertrouwen heeft in de veiligheidssituatie ter plekke.

In brandbrieven aan exploitant Engie Electrabel laat FANC-directeur Jan Bens zich in felle bewoordingen uit: ,,Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.'' Dat doet bij de twee grootste politieke partijen in Roosendaal en Bergen op Zoom alle alarmbellen rinkelen.

De Roosendaalse Lijst is direct in de pen geklommen richting burgemeester Jacques Niederer met de vraag of het college van B en W, al dan niet samen met andere gemeenten, actie onderneemt naar aanleiding van de nieuwe informatie. De Roosendaalse Lijst vraagt concreet of het gemeentebestuur in 'extra staat van paraatheid is, nu de kans op een nucleaire ramp meer dan theoretisch' is.

Het Bergse GBWP stelt dat de waarschuwingen van FANC aansluiten op het beeld van de afgelopen jaren 'met een aaneenschakeling van incidenten waar steeds laconiek op wordt gereageerd'. GBWP-fractieleider Evert Weys haakt ook in op de bekendmaking, eerder deze week, dat Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen voorlopig afzien van een klacht over Doel bij de Europese Commissie. "Wij vragen u met klem om er voor te zorgen dat uitstel van het indienen, niet gaat leiden tot afstel." !

In een uit juli 2016 daterende brief aan algemeen directeur Philippe Van Troeye van Electrabel heeft FANC-directeur Bens forse kritiek op een studie naar de brandveiligheid in de kerncentrales. Uit die studie zou blijken dat er bij brand een nucleaire ramp denkbaar is. Maar het is vooral de lakse houding van Electrabel die volgens Bens getuigt van een 'enorme schaamteloosheid'. Enkele citaten spreken boekdelen: ,,Wij zijn erg ongerust over de nucleaire activiteiten van Electrabel in België.

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers.