Volledig scherm
ANP

Politiehelikopters gaan ’s nachts tanken op vliegveld Seppe

BOSSCHENHOOFD - De politieheli’s gaan bij nachtelijke acties in West-Brabant en Zeeland voortaan (bij)tanken op Breda International Airport in Bosschenhoofd. Daardoor kunnen de toestellen beter worden ingezet bij de opsporings-, zoek- en reddingsacties in de regio. ,,Als de brandstof opraakt,moeten ze nu steeds terugvliegen naar standplaats Schiphol of Rotterdam Airport. Daardoor gaat kostbare tijd verloren. Tanken op Seppe levert grote operationele winst op’’, legt woordvoerder Ed Kraszewski van de Luchtvaartpolitie uit.

De politie heeft voor het tanken een overeenkomst gesloten met Airparc Seppe. ,,De meeste tankvluchten zullen buiten de operationele uren van het vliegveld gebeuren. Daarom hebben we de naaste buren vrijdag schriftelijk ingelicht’’, zegt directeur Stef Have. Woensdagavond vliegt een politieheli bij wijze van proef naar Seppe om in het donker te tanken. Aansluitend volgt een buurtinformatie-avond door politie en luchthaven. Specialisten van de Luchtvaartpolitie zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Overlast
​Hoe vaak de heli’s Seppe in het donker gaan bezoeken, durft de Luchtvaartpolitie niet bij benadering te zeggen: ,,Er zullen weken voorbijgaan zonder één landing en dan kunnen er ineens een paar achter elkaar zijn. Alles hangt af van de politie-acties op de grond die we vanuit de lucht moeten ondersteunen.’’ Directeur Have verwacht niet dat de komst van de heli’s protesten oplevert. Weliswaar zijn er omwonenden die actievoeren tegen overlast door het vliegveld. ,,Maar hier is sprake van een groot maatschappelijk belang. Een ambulance met sirenes hoor je ook. Daar kun je toch bijna niet op tegen zijn?’’

Have benadrukt dat het huidige Luchtvaartbesluit voor Seppe bepaalt dat het vliegveld ‘maatschappelijke vluchten’ móet faciliteren. ,,In die zin houd je de politie ook niet tegen.’’ Gelet op de gevoeligheden rond het vliegveld heeft Have wel de burgemeesters in de omgeving ‘getoetst’’: ,,Zij zijn eenduidig positief.’’ De politiheli tankt nu overdag al wel eens op Seppe. Ook de traumaheli’s van de ANWB doen dat regelmatig.