Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Politie waarschuwt: babbeldieven steeds actiever in Midden- en West-Brabant

De politie in Midden- en West-Brabant waarschuwt voor het grote aantal babbeldieven dat daar actief is. De afgelopen maanden kreeg de politie veel meldingen van oplichters die zich aan de deur op slinkse wijze naar binnen praten en vervolgens er met sieraden, geld of apparatuur vandoor gaan.

Volgens de politie richten de dieven zich vooral op mensen van 60 jaar of ouder. Zo werd deze maand in Zevenbergen een 71-jarige vrouw slachtoffer van een man die aanbelde omdat er mogelijke waterschade in haar appartement zou zijn. Hij keek in het keukenkastje en vroeg de vrouw mee te kijken. Ondertussen is een tweede persoon de woning ingedrongen en stal de sieraden van de vrouw. In Waalwijk werd recentelijk een oudere vrouw slachtoffer van een zelfde truc.  Ook in Zegge en Bosschenhoofd zijn vergelijkbare smoezen gebruikt om ouderen hun huis binnen te komen en hun geld en sieraden te stelen. 

Intimiderend

Soms kunnen de babbeldieven aan de deur intimiderend overkomen. Zo werd een 88-jarige vrouw in Roosendaal ruw aan de kant geduwd door een man die zei dat hij verwarmingsmonteur was. Hij ging er uiteindelijk vandoor het haar handtas. 

Voorkomen

Hoe kun je dan voorkomen dat je slachtoffer wordt van de babbeltruc? Wees alert op vreemden aan de deur, wat voor verhaal ze ook verzinnen. Hetzelfde geldt voor op straat aangesproken worden door vreemden, zo meldt de politie. Maar het belangrijkste: vertrouw op het onderbuikgevoel. Als het niet goed voelt, is het dat vaak ook niet.