Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Politici Roosendaal: 'We sturen onze jeugd het dealerscircuit in'

ROOSENDAAL - Voor SP en D66 in de Roosendaalse gemeenteraad is het bewijs geleverd: de drugsoverlast en daaraan gerelateerde criminaliteit in vooral Kalsdonk, Kroeven en Westrand is zo groot dat het hoog tijd is om de wietteelt 'slim te reguleren'.

Na de sluiting van de coffeeshops is volgens SP-raadslid Mike van Heumen een welig tierende straathandel ontstaan 'met alle bijbehorende ellende'. "We sturen op deze manier onze jeugd het dealerscircuit in. Het huidige cannabisbeleid is failliet. Laten we een experiment doen met bijvoorbeeld een afgiftepunt voor wiet. Ook de VNG biedt hiervoor ruimte", aldus Van Heumen in het politieke debat over de recent naar buiten Drugsmonitor Roosendaal. Daarin staan onder meer onderzoekscijfers van dit jaar over ervaren drugsoverlast in de verschillende buurten.

Die cijfers liegen er niet om, vond ook Harm Emmen van D66. Terwijl de meldingen bij de politie over drugsoverlast afnemen, is het gevoel van burgers totaal anders. In de Drugsmonitor staat dat zo'n 45 procent van de ondervraagde bewoners in Kalsdonk, Kroeven en Westrand (zeer) vaak illegale drugshandel ziet. Ongeveer 31 procent ervaart zelf overlast door drugs. "Er is echt een vernieuwend, regulerend beleid nodig", concludeerde Emmen. Ook de fractie van de Nieuwe Democraten pleit voor een nieuwe lokale politieke discussie over hoe verder met het wietbeleid.