Volledig scherm
Philips schoorsteen staat op zijn bestemming bij de A58 in Roosendaal © Herbert Kats

Philips-schoorsteen snel op nieuwe plek in Roosendaal (timelapse)

ROOSENDAAL - Onder een mild voorjaarszonnetje is zondag de verhuizing van schoorsteen van de voormalige Philipsvestiging in Roosendaal uitgevoerd. Dat verliep, letterlijk en figuurlijk, op rolletjes. 

Even voor half twee in de middag was de toren op zijn nieuwe plek aan de Jan Frederik Vlekkestraat aangekomen. Daarna was het nog een kwestie van het symbool stevig op zijn nieuwe sokkel vastzetten. 

Vroeg in de ochtend werd al duidelijk dat de zware klus van het loszagen van de schoorsteen uiteindelijk toch was geslaagd. Zondagochtend rond half vijf was daarmee duidelijk dat de verhuizing van de schoorsteen ook daadwerkelijk kon doorgaan. Een windkracht van meer dan vijf Beaufort en regen hadden nog roet in het eten kunnen gooien, maar daar was het de dag niet naar.

De markante schoorsteen op het Philipsterrein is   450 meter verplaatst naar de hoek van de Bredaseweg en de J.F. Vlekkestraat, eveneens op het Philipsterrein maar vlak bij de A58. Even na tienen ging het laatste stukje Philips na een startsein van wethouder Toine Theunis op reis naar de andere kant van het terrein. ,,Wij laten zien dat je meer met industrieel erfgoed kunt doen dan slopen’’, vatte directeur Taco Bresser van de gelijknamige uitvoerder de missie kernachtig samen.

Bocht
De eerste tachtig meter werden ruim binnen het tijdschema afgerond. Met het ronden van de bocht in het in totaal 450 meter lange traject was duidelijk dat ook deze horde zonder noemenswaardige problemen was genomen. Het was toen net elf uur geweest. Al snel werd duidelijk dat de hele klus ook ruim binnen het tijdschema zou zijn afgerond.

Veilige afstand
De vele kijklustigen werden intussen op veilige afstand van het werk gehouden. In de loop van de dag was het een komen en gaan, waardoor een schatting van hun aantal lastig was. Uiteindelijk kwamen zeker enkele honderden mensen in het lekkere zonnetje even een kijkje nemen. Volgens de Roosendaalse beveiligingsdienst Security De Brug hebben zich daarbij totaal geen incidenten voorgedaan. ,,Als ik het vooraf had geweten, had ik m’n emmertje en schepje meeenomen’’, grapte een van hen.

Volledig scherm
Toeschouwers op grote afstand bij verplaatsing Philips schoorsteen in Roosendaal © Herbert Kats

Wegen afgesloten
Snelweg A58 ligt binnen het valbereik van de schoorsteen en was in beide richtingen afgesloten vanaf twaalf uur tot half vier. Het verkeer werd omgeleid via de Ettenseweg en de Nelson Mandelaweg-A17.

Volledig scherm
File op de A58 richting Breda door afsluiting voor verplaatsing Philips schoorsteen. Foto Florence Imandt © bn destem en maricmedia
Volledig scherm
File op de A58 richting Roosendaal door afsluiting voor verplaatsing Philips schoorsteen Foto Marcel van Dorst © bn destem en maricmedia
Volledig scherm
File op de A58 richting Breda door afsluiting voor verplaatsing Philips schoorsteen Foto Florence Imandt © bn destem en maricmedia

Volgens Rijkswaterstaat verliep de afsluiting probleemloos. "Er was in feite geen sprake van file, wel vertraging", zegt woordvoerster Susanne Maas. 

"Ook bij de Verkeerscentrale kwamen geen klachten. Ons probleem is soms dat de verkeersinformatie niet gelezen wordt. Als mensen op vakantie gaan, kijken ze er wel naar, maar op een gewone zondagmiddag niet. Het zou kunnen dat een aantal mensen toch verrast was over de afsluiting. Zeker als er geen incident is, kan een omleiding vragen oproepen."

Ook bij de politie waren er 's middags geen moeilijkheden bekend. 

Philips
De schoorsteen is een onderdeel van het industriële erfgoed van Roosendaal. De toren is na verplaatsing duidelijk zichtbaar aan de A58. De schoorsteen weegt 450 ton, is 44 meter hoog en is 450 meter verhuisd in plaats van de eerst geplande 150 meter. 

Volledig scherm
Schoorsteen is onderweg naar nieuwe plek op voormalig Philips terrein in Roosendaal © Herbert Kats

De schoorsteen is voor de gemeente een belangrijk aandenken aan Philips. Philips was er lang gevestigd en heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. 

Volledig scherm
Speciaal aangelegde weg voor Philips schoorsteen, 'als een tapijt zo vlak' © bn destem
Volledig scherm
De schoorsteen wordt verplaatst naar een andere plek op het Philipsterrein. © peter van trijen/pix4profs
  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’