Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Personeelstekort neemt toe: nu ook in deze sectoren

In steeds meer sectoren is een personeelstekort. Naast bekende tekorten in beroepen als metselaars, elektriciens en vrachtwagenchauffeurs, zijn nu ook vacatures moeilijk te vervullen in de segmenten verkoop, veiligheid, juridisch en overheid. Dat meldt UWV.

Het valt de overheidsinstelling op dat het voor werkgevers steeds moeilijker is om mensen te vinden voor beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen voor zijn. ,,Voor deze beroepen heb je geen opleiding nodig, soms wordt wel gevraagd om certificaten die in een aantal dagen te halen zijn.” 

Verkoopmedewerker

Het gaat om beroepen als asbestverwijderaar, heftruckchauffeur, verkeersregelaar, schoonmaker en verkoopmedewerker tankstation.  

Ook is er een tekort aan minder bekende beroepen, zoals Customer Due Diligence specialisten die bij banken onderzoek doen om witwassen en terrorismebestrijding te voorkomen. Declaranten die namens bedrijven de verplichte douaneformaliteiten afhandelen, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en ongediertebestrijders. 

‘Werkgevers raken gewend aan krapte’

Quote

Mogelijk verwachten werkgevers inmiddels dat het een tijdje duurt om personeel te vinden

Katinka van Brakel, UWV

UWV heeft tijdens een werkgeversonderzoek gekeken hoe de krapte wordt ervaren door bedrijven. Bijna de helft van de vacatures (45 procent) is volgens werkgevers moeilijk te vervullen. ,,Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt en verwachten ze inmiddels dat het een tijdje duurt om personeel te vinden", aldus Katinka van Brakel van UWV. 

Sommige werkgevers verrichten extra inspanningen om vacatures te vervullen, zoals het inzetten van eigen personeel om mensen te vinden. Een derde van de werkgevers die een of meer vacatures hebben vervuld, heeft een kandidaat aangenomen die niet de juiste opleiding of scholing had.