Volledig scherm
De piloot kwam om het leven bij de crash. © Perry Roovers MaRicMedia

Personeel Breda Airport hield minuut stilte voor omgekomen piloot (62) uit Goes

BOSSCHENHOOFD - BN DeStem was donderdag bij een persconferentie op Breda Airport over het donderdagmiddag neergestorte reclamevliegtuigje. De piloot (62) van het vliegtuigje, een zeer ervaren vliegenier, kwam bij het ongeval om het leven.

Het toestel van CNE Air Luchtreclame, een Piper Pawnee, zou volgens een ooggetuige, zijn neergestort tijdens het opstijgen. Het gecrashte reclamevliegtuig maakt diepe indruk op sportvliegers. Het vliegverkeer ligt sinds de crash stil. 

Om 16.00 uur was er een besloten overleg en een briefing aan het personeel bij Breda Airport. 

Zwarte dag

Jan Voeten, directeur Breda International Airport spreekt van een zwarte dag. De verongelukte piloot is een 62-jarige man uit Goes. Een zeer ervaren vliegenier. Er is nog volop onderzoek gaande naar de oorzaak van de crash.

Zijn reclamesleep was al aangehaakt via een kabel, maar volgens Voeten was het gewicht niet extreem zwaar. Hij kon nog veel meer gewicht hebben.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is aanwezig om het ongeluk te analyseren. Ook afvaardiging van Dienst Luchtvaart, politie en brandweer zijn met veel mensen in het veld om alles nauwkeurig te onderzoeken. Ook drones en helikopters zijn ingezet om crash te onderzoeken.

Ook Slachtofferhulp is heel de dag aanwezig geweest. Hulpdiensten van Breda International Airport waren binnen 1 minuut en 15 seconden al op de rampplek aanwezig, maar hulp mocht niet meer baten.

Oorzaak

Over de oorzaak kan er dus nog geen uitspraak worden gedaan. Het heeft in ieder geval niet met de bliksem te maken.

Minuut stilte

Personeel van Breda International Airport en CNA Air hielden net 1 minuut stilte om de omgekomen piloot te herdenken. Het vliegveld is nog heel de dag dicht. Morgen is het wel weer open. Wel met dubbele bezetting, om elkaar te ondersteunen.

Volgens directeur Voeten was laatste dodelijke incident op Seppe ruim 42 jaar geleden: toen kwamen twee mensen om tijdens een sneeuwstorm in 1976.

Grotere kans

CNE Air is een veelgebruiker van het vliegveld. Daarom is de kans volgens Voeten en Stef Have (eigenaar Breda Airport) op incidenten met vliegtuigen ook groter dan bij bedrijven die hier veel minder gebruik van maken. Verder willen zij niet reageren op eerdere incidenten van dit bedrijf.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.