Volledig scherm

Parkeeroverlast in Essen verergert

ESSEN (B) - Het afschaffen van de Beneluxtrein en het fiasco van de Fyra laten hun sporen na in het Belgische Essen. Door het uitvallen van die twee treinen is het voor inwoners van Essen een stuk lastiger om hun auto in de buurt van hun eigen station te parkeren.

Het parkeerterrein bij het station en de omliggende straten staan namelijk vaak vanaf 's morgens vroeg al vol met auto's met geel/zwarte nummerplaten. Dat zijn de auto's van Nederlanders die in Essen op de trein naar Antwerpen stappen. Dat doen ze omdat ze hier gratis kunnen parkeren en omdat een treinkaartje in Essen goedkoper is dan in Roosendaal.

Ook toen de Beneluxtrein nog wel reed, namen al relatief veel Nederlanders om die twee redenen de trein in Essen. Nu zijn het er echter zoveel dat het parkeerterrein bij het station te klein wordt en dat mensen in omliggende straten gaan parkeren. De ergernis hierover heeft inmiddels de plaatselijke politiek bereikt. De fractie N-VA/PLE (een samenwerking van de Vlaamse nationalisten van Bart de Wever en een lokale Essense partij) eist dat de gemeente en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS voor meer parkeergelegenheid zorgen.

De NMBS heeft echter al laten weten dit niet te doen. "We hebben er de ruimte niet voor, maar bovendien willen we eerst het effect afwachten van de nieuwe treinverbinding van Den Haag naar Brussel via Roosendaal", zegt NMBS-woordvoerder Paul van Aelst. Die nieuwe Beneluxtrein gaat vanaf 18 februari twee keer daags en vanaf 11 maart acht keer daags rijden. Bovendien verdwijnt ook het voordeel van het goedkopere kaartje. De NMBS krijgt een eigen kaartjesautomaat op het station in Roosendaal, zodat reizigers niet meer naar Essen hoeven om daar te profiteren van het goedkopere Belgische tarief.