Volledig scherm
Officiële opening van de nieuwe school de Zonneboom in Roosendaal, 300 kinderen opende de school met een dans. Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - © Pix4Profs/Peter Braakmann

’Pareltje voor onderwijs’ met dansje officieel geopend in Roosendaal

ROOSENDAAL -  Driehonderd kinderen hebben woensdagmiddag met een dansje hun nieuwe school De Zonneboom officieel geopend in Roosendaal.

Sinds augustus  zitten de kinderen van basisscholen voor gespecialiseerd onderwijs De Sponder en De Fakkel al samen in een schitterend nieuw gebouw in de Westrand.

Els van der Westen, schoolleider van De Fakkel, en Yvonne Claerhoudt, directeur van De Sponder, zijn na een paar maanden nog steeds ontzettend blij met het prachtige gebouw. ,,Het aangezicht van De Zonneboom is heel mooi, maar de sfeer in de school is prettig en goed. Dat is misschien nog wel belangrijker. We hebben er met de twee teams van de scholen heel hard aangewerkt.”

Onderwijswethouder René van Ginderen en zijn voorganger Hans Verbraak zijn de goede sfeer in de school opgevallen. ,,Je ziet bij de kinderen alleen maar blije gezichten. Er is natuurlijk sprake van een uniek concept door deze samenwerking. In de bouw komt twee onder een kap vaak voor, maar dit concept is een ’pareltje voor het onderwijs’ in Roosendaal.”

Verbraak heeft ‘dit toonbeeld van samenwerking’  vanaf het begin in 2006 meegemaakt. Voordat Verbraak wethouder van onderwijs was, is hij nog directeur van De Sponder geweest. 

De naam ‘Zonneboom’ is een idee van een ontwerpster, een combinatie van twee schilderijen van Van Gogh ‘Zonnebloemen’en ‘Boomwortels’, het waarschijnlijk laatste schilderij dat Van Gogh maakte. 

,,Zonneboom staat voor positiviteit, groei en bloei. Je kunt opgroeien tot iets moois. De lastige kant komt naar voren met ‘Boomwortels’, omdat leerlingen in het speciaal onderwijs gedrags- en/of leerproblemen hebben. Er komen soms grote problemen op kindervoetjes onze school binnen. Beide scholen zorgen ervoor dat er ingespeeld wordt op de onderwijsbehoeften van de leerlingen.” vertelde Van der Westen.

Kinderen in de Roosendaalse regio die speciaal (basis)onderwijs nodig hebben gaan naar De Sponder (165 leerlingen in 10 groepen). Indien de kinderen nog meer gespecialiseerd onderwijs nodig hebben gaan ze naar De Fakkel (135 leerlingen in 10 groepen), waar de groepen wat kleiner zijn. Voorspelbaarheid en duidelijkheid zijn erg belangrijk voor kinderen op De Zonneboom.