'Panorama Roks' aanwinst voor Roosendaal

Fotoalbum & VideoROOSENDAAL -  Een immense panoramaschildering met een totaal beschilderd oppervlak van 125 meter lengte bij 2 meter 40 hoogte van Karin en Frank Roks is in de gangen van Centrum voor wonen en zorg ‘Heerma State’ gepresenteerd.

Het panorama is een uniek kunsttafereel in West-Brabant. Je moet zelf door de gangen van het tafereel lopen om te ervaren wat het kunstwerk inhoudt. De totale wandellengte is 100 meter, waarbij de wanden aan beide zijden beschilderd zijn. 

Volledig scherm
Het panorama in Heerma State in Roosendaal Mevrouw Uijtdehaag schildert onder toeziend oog van kunstenaar Frank Roks blaadjes op het enorme schilderij. Foto Petervantrijen / Pixprofs © peter van trijen/pix4profs

De schildering  ‘Het Buitengewone Leven’ van Karin en Frank Roks is door de Roosendaalse wethouder van cultuur Hans Verbraak woensdagmiddag  met een gedicht geopend in het 'Heerma State'.  Wethouder Verbraak schilderde met hulp van Frank Roks en een bewoonster enkele blaadjes op nog kale bomen van het enorme schilderij. Het is de bedoeling dat alle bewoners nog een bijdrage leveren aan het door de wethouder 'Panorama Roks' genoemde kunstwerk.

Groot project

Volledig scherm
'Panorama Roks' aanwinst voor Roosendaal © Foto Alfred de Bruin

Op 12 december vorig jaar startten Karin en Frank Roks van het Roosendaalse kunstatelier 2CREA8 in de gangen van het woonerf 2 aan de muurschildering. Ze wisten toen niet dat dit karwei uit zou groeien tot zo’n  enorm groot project. Het basisidee, wat zij vooraf voor ogen hadden en met de leiding besproken was, werd de afgelopen maanden meerdere keren losgelaten en groter bijgesteld.

Jaargetijden

Volledig scherm
Het uitlegbord op het 'Panorama Roks'. © Foto Alfred de Bruin

In de vier gangen verandert de schildering van seizoen waardoor de vier jaargetijden ieder hun eigen invulling hebben. Elke centimeter van de totaal oppervlakte van ruim 300 vierkante meter is beschilderd in klassieke stijl met gedetailleerde mengtechniek door Karin en Frans Roks.  

Wie door de gangen loopt, loopt in een cirkelvormig landschap gecentreerd rondom Roosendaal. Een vijftigtal steden en kerkdorpen allemaal in de juiste kompasligging zijn terug te vinden met daartussen ook veel flora en fauna uit West-Brabant.

Regiokerken

Om al deze plekken te kenmerken zijn in de schildering 42 regiokerken in detail op schaal nageschilderd.

Het schilderpanorama is qua grootte een unicum voor Roosendaal en is door iedereen vrij te bezichtigen, want Heerma State zet haar deuren graag open voor bezoekers.  Mien de Jong, manager van Heerma State, vertelt dat op zaterdag 17 maart de Week van Zorg en Welzijn wordt afgesloten met een open dag, waar de brasserie een bakje koffie bijschenkt.

(Tik op foto voor Groot formaat Fotoalbum)

Volledig scherm
'Panorama Roks' aanwinst voor Roosendaal, de spreuken op het schilderij zijn door de inwoners van Heerma State zelf aangedragen. © Foto Alfred de Bruin
Volledig scherm
De laatste hand wordt gelegd aan het uitlegbord op het 'Panorama Roks'. © Foto Alfred de Bruin
Volledig scherm
'Panorama Roks' aanwinst voor Roosendaal. © Foto Alfred de Bruin
Volledig scherm
'Panorama Roks' aanwinst voor Roosendaal © Foto Alfred de Bruin
Volledig scherm
Opening van het 'Panorama Roks' door manager Mien de Jong en wethouder Frans Verbraak. Frank Roks luistert helemaal rechts. © Foto Alfred de Bruin
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement