Volledig scherm
Aandacht voor Roosendaal Danst met een flashmob. © Foto Gino van Outheusden / Pix4Profs

Overal in Roosendaal duiken dansers op

ROOSENDAAL - Cultuurwethouder Hans Verbraak had er speciaal zijn dansschoenen voor opgepoetst, liet hij zaterdagochtend al weten op Facebook. Het openbare 'meedansmoment' op het Tongerloplein Festival bij de start van Roosendaal Danst! is inmiddels een traditie. En de wethouder van cultuur mag daarbij natuurlijk niet achterblijven.

Daar is hij gelukkig ook niet te flauw voor. Verbraak weert zich dapper studeert, samen met tientallen dansers op het plein, onder leiding van Nishant Bhola een energieke dans in. 

Bij de vierde editie lijkt Roosendaal Danst! duidelijk zijn vorm gevonden te hebben. Artistiek directeur Jac van Meel gelooft heilig in wat hij het ecologische model van de dans noemt en waarbij dans samenvloeit met de energie van de stad. 

Koopzondag

Zo zoekt Roosendaal Danst! nadrukkelijk naar verbinding: amateurs, studenten en professionals staan beurtelings het podium, maar duiken tijdens de koopzondag ook op tussen het winkelend publiek. Ghettoblaster op de grond en hop: daar staat opeens een groepje dreumesen in roze shirtjes te swingen in de Raadhuisstraat. 

Op de Nieuwe Markt is diezelfde koopzondag de zesde editie van All4Harmonie aan de gang, met optredens van zes harmonieorkesten. Ook daar zijn natuurlijk dansers bij, dit keer van dansschool Move On, in de vorm van een soort flashmob. 

Spetterende showdans

Na de spetterende finale, waarbij alle 150 muzikanten samenspelen, volgt nog een verrassende toegift. ,,Écht niet ingestudeerd'', grapt presentator Koen Schoenmakers. ,,Gewoon een stuk dat toevallig alle 150 muzikanten kennen en bij zich hebben.'' Dat blijkt het opzwepende Gonna Fly Now, de tune van Rocky, waarop artist in residence Viko Andy Rindarsyah een spetterende showdans laat zien.

Danskunstenaars

Jac Meel is dik tevreden over deze vierde editie. Van Roosendaal Danst! ,,Vooral vrijdag was een hele bijzondere avond met optredens van locatiedanskunstenaars Tony Yap en Brendan O Connor in de Tongerlotuin.'i' 

De vijfde editie van Roosendaal Danst! n 2018 valt samen met de viering van Roosendaal 750. Van Meel: ,,Daar gaan er zeker iets heel bijzonders van maken. Ideeen zijn er al wel, maar daarvoor is nog wel geld nodig. Daar gaan we over praten met de organisatie van Roosendaal 750.''