Volledig scherm
Astronaut Buzz Aldrin loopt over de maan op 20 juli 1969. In Oudenbosch wordt de legendarische ruimtevlucht van Apollo 11 in juli herdacht. © AFP

Oudenbosch herdenkt halve eeuw maanlanding

OUDENBOSCH - Oudenbosch maakte in de jaren zestig naam in de ruimtevaartwereld. Nederland stond dankzij de medewerkers van volkssterrenwacht Simon Stevin in verbinding met de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins van de Apollo 11.

Dat lukte omdat directeur Theo Vermeesch van de toen nog in het klooster gevestigde publiekssterrenwacht bij eerdere Apollo-vluchten de NASA op de hoogte hield van mogelijke vulkaanuitbarstingen op de maan. NASA was zeer ingenomen met die informatie en als tegenprestatie kreeg Oudenbosch van Houston de frequenties door waarop de gesprekken van de astronauten te ontvangen waren.

Mediahype

Vermeesch realiseerde zich dat Oudenbosch in de mediahype rondom de echte maanvlucht mét landing in juli 1969, zijn sterrenwacht wel eens druk bezocht kon worden. Besloten werd in zomervakantietijd uit te wijken naar basisschool De Bukehof en daar het 'vluchtleidingscentrum' in te richten. Er kwam een filmruimte en radiokamer waar de buitenlandse zenders konden worden beluisterd.

Henk Terlingen

Terwijl de NOS in Hilversum met Henk Terlingen de live-reportages op Nederland 1 bracht, kwam steeds meer pers naar het 'Houston in Oudenbosch'. De maanlanding op 21 juli 1969 werd daarmee ook de grote doorbraak van Simon Stevin dat meteen met ruimtegebrek in het klooster kampte. De verdere toekomst lag in een eigen ruimte in de bossen aan de Bovenstraat bij Hoeven. 

Tivoli

Inmiddels is de sterrenwacht vier jaar geleden weer teruggekeerd naar wat nu Tivoli heet. In die sterrenwacht is een speciale tentoonstelling te zien van de Apollo 11-maanlanding. Voor de kinderen is een puzzeltocht uitgezet en op 28 juni worden twee Apollo-jubileumtelescopen geschonken aan de De Bukehof en De Schittering in Oudenbosch. Op 20 en 21 juli zijn er eveneens allerlei activiteiten op de sterrenwacht aan het Jezuïetenplein.