Volledig scherm
Het leemkarmonument heeft zijn definitieve plek gekregen. Piet(l) en Kees Baselier en Louis Damen(r) bij het monument aan de Achtmaalsebaan in Schijf. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Oude leemkar krijgt definitieve plek in Schijf

SCHIJF - Heemkundekring Swerter Scive heeft de oude leemkar een definitieve plek gegeven naast de ingang van de vroegere steenfabriek De Schouw aan de Achtmaalsebaan in Schijf.  

De leemkar is een leuke blikvanger, vinden ze bij de heemkundekring van Schijf. Louis Damen en Piet en Kees Baselier hebben het 500 tot 600 kilo zware gevaarte onlangs zijn definitieve plek gegeven aan de Achtmaalsebaan, vlakbij uitspanning Jagersrust. ,,Met een trekker hoor!”

Paarden

Heemkundekring De Swerter Scive  heeft de kar gered uit de restanten van de fabriek die in 2016 werd gesloopt.  Het leemkarretje werd opgeknapt en toen tijdelijk op de nabijgelegen Jorissenhoeve geplaatst met het bijbehorende informatiebord. De fabriek werd opgericht in 1878 als steenbakkerij door Cornelis Loos op een stuk hei van drie hectare groot. De karretjes werden gebruikt om het leem naar de fabriek te vervoeren dat werknemers in de omgeving opgroeven. Aanvankelijk werden de karren getrokken door paarden, later werden daar kleine locomotiefs voor gebruikt. 

In 1985 ging de steenfabriek failliet en vervolgens presenteren diverse bedrijven allerlei plannen voor herinrichting van het terrein. In 2016 wordt de ruïne van De Schouw uiteindelijk gesloopt. Tegenwoordig is het terrein natuurgebied en in bezit van de familie Van Ravenstein die ernaast woont. 

Volledig scherm
Zo werd de honderden kilo's zware leemkar verplaatst. © onbekend