Volledig scherm
Jan Jongenelen bij zijn zelfgemaakte school-intercom © Familie Jongenelen

Oud-schoolhoofd Jan Jongenelen overleden

OUD GASTEL/LIEMPDE - Markant schoolhoofd en sociaal betrokken Gastelaar Jan Jongenelen is zondagnacht op 88-jarige leeftijd overleden. De geboren Kruislander was gemaakt voor het onderwijs. 

Vanaf de Pedagogische Academie kon hij meteen aan de slag in zijn geboortedorp. In 1963 werd Jongenelen aangesteld als schoolhoofd van de Gastelse Sint Joannesschool, tot aan de Mammoetwet de ‘jongensschool’. 

Daar volgde hij broeder Willebrord op, waarmee hij de eerste lekendirecteur werd. Jongenelen gaf daar op zijn eigen manier invulling aan. Overgenomen uit zijn scoutingtijd, zette hij eigenhandig een school-intercom in elkaar. Voor de algemene boodschappen schalde zijn immer schorre stem door het hele schoolgebouw. 

Nachtrust

Toen Joannes gemengde klassen kreeg, paste het schoolhoofd zich snel aan. De eerste juffen kwamen, maar eerst alleen voor de onderbouw. Voor de schoolkampen in de Rucphense bossen offerde hij zijn nachtrust op om maar te zorgen dat de jongens niet op de slaapzaal van de meisjes belandden. Kort voor de Joannes een nieuw schoolgebouw betrok, zwaaide hij in 1986 af als directeur.

Drie periodes was Jongenelen raadslid voor de Werkgroep Oud Gastel/Stampersgat zonder zich met schoolkwesties te bemoeien. Hij was vrijwilliger bij onder meer De Zonnebloem. Voor die verdiensten werd hij koninklijk onderscheiden. 

Oud-leerlingen

Toen zijn gezondheid afnam, haalde jongste zoon Roel hem over in Liempde te komen wonen. Daar is hij zondagnacht overleden. De uitvaart is zaterdag in 't Veerhuis in Oud Gastel om 13.00 uur. Zijn drie zonen nodigen oud-leerlingen uit daarbij aanwezig te zijn.