Volledig scherm
© ThinkStock

Oud-burgemeester Lauw Schneider van Roosendaal overleden: burgervader van een dorp dat een stad werd

ROOSENDAAL - Op oudjaarsdag is oud-burgemeester Lauw Schneider van Roosendaal overleden. 

Schneider werd burgemeester van de toenmalige gemeente Roosendaal en Nispen in maart 1976, als opvolger van Jan Godwaldt. Die functie zou hij tot tot zijn vervroegde pensionering in februari 1990 vervullen. Hij werd opgevolgd door Michel Marijnen. 

Het laatste interview dat deze krant met de oud-burgemeester had, stond in het teken van afscheid. Eind 2007 trof een verslaggever de rijzige oud-burgervader aan midden tussen de verhuisdozen. Na 31 jaar aan de Parklaan te hebben gewoond was het tijd voor een volgende stap: een appartementje in Den Bosch. Om wat dichter in de buurt van twee van zijn drie dochters te gaan wonen, omdat hij en zijn vrouw Nel wat meer zorg nodig hadden.

Afscheid

Hoewel hij er de laatste tien jaar van zijn leven niet meer woonde, écht afscheid nemen van Roosendaal kon hij niet. Tot het laatst bleef Schneider (KVP en later CDA) zich in Den Bosch op de hoogte stellen van alle ontwikkelingen in en om de stad, vertelt oudste dochter Pieternel van der Staay-Schneider. ,,Met krantenknipsels die mijn zus opstuurde en hij onderhield tot op het laatst nauwe contacten met zijn oud-chauffeur, de voormalige gemeentesecretaris en zijn toenmalige kabinetschef.''

De stad had voor altijd een plekje in zijn hart veroverd. Sinds zijn aantreden als burgemeester in maart 1976 in de toenmalige gemeente Roosendaal en Nispen tot zijn vervroegde pensionering in februari 1990. Hij kwam in de stad terecht met nul bestuurlijke ervaring in de overheidssector, maar drukte in die veertien jaar wel zijn stempel op de stad, herinnert zijn opvolger Michel Marijnen zich.

Van dorp naar stad

Onder Schneiders vleugels groeide Roosendaal uit van een groot dorp naar een kleine stad. Hij stond aan het roer van een gemeente die in tijden van economische tegenslag toch durfde te beginnen met de ontwikkeling van industrieterrein Borchwerf I. Marijnen: ,,Zijn rustige karakter en zijn kwaliteiten als bestuurder zorgden ervoor dat Roosendaal ondanks die recessie stabiel door kon groeien.'' Aan het eind van zijn bestuursperiode zag Schneider het aantal inwoners van zijn gemeente de grens van de 60.000 doorbreken.

Sinds 2011 was Schneider weduwnaar. Pieternel: ,,Dat gemis viel 'm zwaar, maar hij was vooral dankbaar dat ze zo lang samen zijn geweest. Dat gold ook voor zijn eigen overlijden. Hij gaf de laatste weken aan dat hij voelde dat zijn tijd gekomen was. Dat heeft ie vredig geaccepteerd.''

Oud-burgemeester Schneider overleed op oudjaarsdag. Hij werd 91 jaar. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Sint Jan dinsdagavond is er ter nagedachtenis aan Schneider een minuut stilte gehouden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement