Volledig scherm
Bosschenhoofd - 7-7-2018 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Hele dag groot festival op het vliegveld Seppe: Daylight Festival. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Organisatie Airborne Festival en gemeente overtuigen klagende omwonenden niet

OUDENBOSCH - De organisatie achter het Airborne Festival en de gemeente Halderberge hebben klagende omwonenden tijdens een informatieavond in het gemeentehuis maar nauwelijks kunnen overtuigen van de haalbaarheid en veiligheid van het dance-evenement.

Voornaamste klachtenpunten zijn de verwachte geluidsoverlast voor mens en dier, afvaloverlast en de calamiteiten- en verkeersroutes van het evenement. Zo wordt volgens het huidige plan al het verkeer vanaf de snelweg naar de Bosschenhoofdsestraat geleid, waar het festival op 22 juni aan komt te liggen. Deze straat wordt dan een eenrichtingsweg. Meerdere omwonenden merkten woensdagavond op dat deze weg niet is bedoeld voor de verwachte 3750 bezoekers, vooral niet als feestgangers op de terugweg alcohol hebben gedronken. Ook vragen ze zich af hoe bijvoorbeeld de brandweer het terrein kan bereiken als er een file staat.

Het antwoord op deze vraag - en eigenlijk ook de meeste vragen van de omwonenden - is dat al deze punten nu door de gemeente en instanties als politie en brandweer worden getoetst. Zowel de gemeente als de organisatie benadrukken dat de vergunning nog niet is verleend.

Ergenis

Misschien wel de grootste bron van ergernis voor de omwonenden had echter te maken met de communicatie van de afgelopen weken. Bewoners stellen namelijk dat er niet vanuit de organisatie naar de omwonenden is gecommuniceerd.

Volgens Arno van der Star van het organiserende Eye4Dance komt dat door de snelheid waarin de organisatie de nieuwe locatie heeft gevonden. "In januari hebben wij gehoord dat wij niet meer op de oude locatie (vliegveld Seppe, toen heette het evenement nog Daylight Festival, red.) mochten staan. Toen hebben we vlug deze plek gevonden. Daarna is het heel snel gegaan en hebben we, zodra we toestemming kregen van de boer, meteen een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Daarna hebben wij jullie zo snel mogelijk geïnformeerd met bewonersbrieven en via e-mails."

'Leugens!', reageren meerdere omwonenden bijna in koor. Zij zeggen nooit een brief te hebben ontvangen en dat mails maar nauwelijks werden beantwoord. Van der Star zei daarop te onderzoeken waar dit is fout gegaan. Wel trok hij het boetekleed aan voor de communicatie in de afgelopen paar weken. "Ik snap dat het niet fijn is en dit willen we in de toekomst beter doen. Wel hebben we dit festival met hardere dance-stijlen al meerdere jaren georganiseerd en in die tijd hebben er zich nog nooit grote problemen voorgedaan."