Volledig scherm
Op de woensdag voor de herfstvakantie verhuisden de leerlingen nog vol goede moed hun spulletjes naar Het Kansenrijk, de nieuwe brede school in Hoeven. © Wim van den Broek

Opluchting nu Brede School Het Kansenrijk toch veilig blijkt en eindelijk open kan

HOEVEN – De opluchting in Hoeven is groot nu Brede School Het Kansenrijk maandag 8 januari alsnog de deuren kan openen.

Uit een finaal technisch onderzoek vorige week is gebleken dat het gebouw volledig veilig is. Het gloednieuwe schoolgebouw ging in oktober op slot, zelfs nog voordat het in gebruik werd genomen. Gemeente Halderberge en schoolbestuur Borgesius namen dat besluit nadat een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken twijfel veroorzaakte over de veiligheid. Aanleiding: het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport waar een soortgelijke vloerconstructie was gebruikt als in de nieuwe Hoevense Brede School.

Fusie

In Brede School Het Kansenrijk krijgen basisschool Uniek (fusie van Lindenlommer en Reuzelaar) en peuterspeelzaal De Hummelhoeve onderdak. Jos Krebbekx, bestuursvoorzitter van de Stichting Borgesius, is ‘hartstikke blij’ nu de nieuwe school eindelijk open kan. ,,We kunnen na de kerstvakantie het gebouw toch benutten waarvoor het bedoeld is. We hebben hard gewerkt aan de fusie, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een gezamenlijk jaarplan. En nu kunnen we ons ook eindelijk gaan richten op het vormen van één team. Dat is op twee locaties erg lastig.”

De verhuizing van het grote meubilair vanuit Lindenlommer en Reuzelaar zal plaatsvinden in de tweede week van de kerstvakantie, zegt Krebbekx. ,,Maar met het inrichten van het it-netwerk beginnen we al eerder. En leerkrachten kunnen hun eigen spullen tijdens de kerstvakantie zelf overbrengen.”

Betontype

De Borgesiusstichting is volledig gerustgesteld door de uitkomsten van het aanvullende onderzoek dat vorige week werd uitgevoerd door ingenieursadviesbureau Sweco Nederland. Eerder al werd vastgesteld dat het betontype dat voor Het Kansenrijk werd gebruikt, niet problematisch was. ,,Er werd grindbeton gebruikt en daarbij is opruwing voor de aanhechting van de platen niet zo van belang”, zegt Marjolein Bömer van de gemeente Halderberge. ,,Maar om helemaal zeker te zijn dat het veilig is, hebben we op voorstel van het ministerie extra onderzoeken laten uitvoeren. Daarbij is gekeken naar de naden en eventuele holle ruimten die er zouden kunnen zijn. Verder is de doorbuiging van de vloeren gemeten met een bepaalde lasertechniek en tot slot zijn ook alle muren en vloeren nagelopen op scheuren en haarscheurtjes. Alles bleek helemaal in orde.”

Informatie-avond

Ouders van de leerlingen hebben een brief met uitleg over de bouwkundige bevindingen gekregen. Donderdag 21 december houden gemeente en schoolbestuur een informatie-avond in Bovendonk over de kwestie. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement