Volledig scherm
Jet Bussemaker luistert in 2016 naar studenten die uitleggen wat de voordelen zijn van leren en stage lopen via de Zorgboulevard van het Kellebeekcollege (ROC) in Roosendaal. Bussemaker was toen minister. © TONNY PRESSER

Oplossing voor zorginnovatie West-Brabant in zicht

ROOSENDAAL - Het Care Innovation Center (CIC) en het Huis van Morgen maken los van elkaar een doorstart. 

Diverse zorginstellingen, waaronder het Bravis Ziekenhuis, tanteLouise uit Bergen op Zoom en  Groenhuysen uit Roosendaal gaan zorginnovatiecentrum CIC financieren  ( jaarlijks budget zo'n 90.000 euro). Gemeenten en ROC nemen het Huis van Morgen voor hun rekening, het centrum waar zorgprofessionals leren met zorginnovaties om te gaan (jaarlijks budget 75.000). 

Financiering

De toekomst van CIC en Huis van Morgen stond onder druk nadat de gemeente Roosendaal in september besloot niet langer in haar eentje voor de financiering van regionale zorginnovatie op te willen draaien. Aan directeur Chantal van Spaendonck de taak een nieuwe manier van financiering te bedenken. 

Loskoppelen

Die hoopt zij onder meer gevonden te hebben door CIC en Huis van Morgen los te koppelen. Voor het Huis van Morgen wordt op 1 april een nieuw bestuur gevormd, terwijl het huidige bestuur van het CIC wordt vervangen door de topmensen van tanteLouise, Groenhuysen en Bravis, onder aanvoering van Conny Helder van tanteLouise die beoogd voorzitter is. 

Volledig scherm
Chantal van Spaendonck in 2014 in een zogeheten belevingsstoel, een van de zorginnovaties die in het Huis van Morgen uitgeprobeerd konden worden. © peter van trijen/het fotoburo

,,We hebben vanuit de financiering gekeken naar de meest logische manier van aansturen", zegt Van Spaendonk ,,en wij denken dat inhoudelijke en financiële splitsing zal leiden tot meer commitment.” 

Volgens Conny Helder vervult een netwerkorganisatie als het CIC een sleutelrol bij het bedenken en introduceren van slimme oplossingen in de zorg. ,,Die oplossingen zijn broodnodig. Als gevolg van de verdergaande vergrijzing neemt de vraag naar complexe zorg in hoog tempo toe, terwijl het aantal mensen dat die zorg kan bieden juist kleiner wordt.”  

Volledig scherm
Conny Helder © tanteLouise

De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom gaan zeker meebetalen aan het Huis van Morgen, andere gemeenten in westelijk West-Brabant beslissen de komende maanden over het onderwerp. De Roosendaalse zorgwethouder Klaar Koenraad is in ieder geval blij met het doorstartplan. ,,Een regionale proeftuin voor innovaties moet regionaal gefinancierd worden. Dat lijkt nu te gaan gebeuren.”  

Plaatje

Binnen nu en drie maanden moet duidelijk worden hoe het definitieve plaatje er bestuurlijk en financieel uit komt te zien. De afspraken die de zorgorganisaties, scholen en gemeenten vervolgens gaan maken, zullen naar verwachting gelden voor drie tot vier jaar. 

Samenwerking

CIC en Huis van Morgen blijven volgens Van Spaendonck ‘nadrukkelijk zoeken naar samenhang en samenwerking'.