Volledig scherm
Directeur Philip Bouwmans (voorgrond) van Wolkat legt de selectie uit bij de nieuwe textiel sorteerlijn bij Saver in Roosendaal Foto Peter van Trijen/pix4profs © peter van trijen/pix4profs

Opening van nieuwe textiel sorteerlijn bij Saver in Roosendaal

ROOSENDAAL - De start van een nieuwe textiel sorteerlijn vrijdagmiddag bij Saver op de Borchwerf in Roosendaal verbetert het gebruik van de ingezamelde kleding. 

Textielrecycling bedrijf Wolkat uit Tilburg en vijf leden van Midwaste ontwikkelden de nieuwe sorteerlijn die als eerste in Roosendaal staat. Midwaste is een vereniging  van dertien regionale afval- en reinigingsbedrijven. 

Saver, Afvalservice Gemeente Breda, Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch, Dar en Irado zijn de vijf leden van Midwaste die meewerkten aan de ontwikkeling van de sorteerlijn. De sorteerlijn moet het ingezamelde textiel van de deelnemende gemeenten op een duurzame en transparante manier verwerken. 

Sorteerlijn

Directeur Philip Bouwmans van Wolkat is erg in zijn nopjes met de sorteerlijn. Het familiebedrijf maakt al nieuwe textiel eindproducten met ingezameld materiaal. 

,,Met deze  sorteerlijn kan veel meer van de gebruikte kleding gebruikt worden. Door de betere sortering weet je wat je hebt en gaat de kwaliteit  vooruit. De input is ontzettend belangrijk. Als je ergens troep in stopt dan krijg je ook troep eruit, in het Engels 'Shit in gives Shit out'.  Door de transparante selectie op de lijn wordt de begin van het proces al veel beter. En dus ook het eindproduct."

Presentje

Volledig scherm
Directeur Philip Bouwmans (rechts) van Wolkat had presentje voor alle directeuren van Midwaste tijdens presentatie van de nieuwe textiel sorteerlijn bij Saver in Roosendaal © Foto Alfred de bruin

Voor de officiele opening had Bouwmans nog een origineel presentje voor zijn collega's, de directeuren van de deelnemende bedrijven van Midwaste. Ze werden allemaal in een nieuw jasje gestoken, helemaal gemaakt van gerecycled materiaal. ,,Gewoon om te laten zien dat het mogelijk is en er ook nog prima uitziet, "zei Bouwmans erbij.

Na  de opening werd de sorteerlijn gestart en konden de genodigden met eigen ogen zien waar de grootste winst te halen is. Door heel veel troep, als plastic en zelfs voedsel, tussen de ingezamelde kleding  uit te halen gaat de kwaliteit al omhoog. Verdere sortering van de kleding zorgt dat veel meer oud textiel beter gebruikt gaat worden. 

Ingezamelde kleding uit zestien gemeenten onder anderen Breda, Den Bosch, Schiedam en Nijmegen komt samen in Roosendaal. Onderhandelingen over een tweede en derde sorteerlijn in Brabant zijn onderweg, maar er is nog niet bekend waar die lijnen komen.

Volledig scherm
Officiele opening van de nieuwe textiel sorteerlijn bij Saver in Roosendaal © Foto Alfred de bruin
Volledig scherm
Officiele opening van de nieuwe textiel sorteerlijn bij Saver in Roosendaal © Foto Alfred de bruin
Volledig scherm
Directeur Philip Bouwmans (voorgrond) van Wolkat legt de selectie uit bij de nieuwe textiel sorteerlijn van Saver in Roosendaal © Foto Alfred de bruin
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement