Volledig scherm
De watertoren, in 1915 en 2018, open op Monumentendag 2018. © Fotomontage Alfred de Bruin

Open Monumentendag in teken van Roosendaal 750 jaar

ROOSENDAAL - Eigenaren van vele monumenten, musea en andere organisaties zetten Open Monumentendag 8 september de deuren weer open voor iedereen.

Het landelijke thema van de dag is eigenlijk dit jaar 'In Europa' maar in Roosendaal ligt de nadruk natuurlijk toch op het 750-jarig bestaan. 

Volledig scherm
Acte uit 1268 in het jubileumboek Roosendaal 750 jaar waarin Roosendaal het eerst officieel genoemd wordt "In loco dictu Rosendale" Foto Gemeentearchief Roosendaal © '

De Sint Jan, waarmee de geschiedenis van Roosendaal begint, en de toren zijn onder de monumenten die zijn te bezichtigen. Op 5 november 1268 was de kapel, de voorloper van de Sint Jan, klaar.  

De toenmalige heer van Breda, Arnoud van Gaasbeek, gaf aan de kapel en schenking 'in loco dicto Rosendale' (op de plaats die Roosendaal) zijn goedkeuring. De eerste vermelding van Roosendaal in de geschiedenis.

Historisch torenspel

TongerloToneel brengt   historische torenspelen in de toren van de Sint Jan. Geïnspireerd op de  geschiedenis van Roosendaal treedt het toneelgezelschap verschillende keren, ook op zondag, van de grondvesten tot aan het carillon in de top op.

Volledig scherm
De Sint Jan gezien vanaf het dak van het Raadhuis op de Markt © Archieffoto BN DeStem / Ben Steffen

Er kunnen maximaal 16 personen per voorstelling in de toren. Reserveren voor een voorstelling wordt dan ook sterk aangeraden. Alle verdiepingen van de toren worden gebruikt, zodat er op de trappen veel geklommen en gedaald moet worden. Er is in de toren geen lift aanwezig.

De voorstellingen zijn op zaterdag 8 september om 11.00 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en om 15.30 uur. Op zondag 9 september zijn er drie optredens om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur. De toegang is gratis maar wel voorinschrijven bij t.raats@roosendaal.nl 

Bezoekers verzamelen een kwartier voor de voorstelling bij hotel Tongerlo. Aansluitend aan de voorstelling is nog een bezoekje mogelijk aan het carillon in de top van de toren.

Opening

Vrijdagavond 7 september is er als inleiding van het weekend een lezing door Gido van Zon van Zone Zuid Architecten in theatercafe De Kring. Van Zon vertelt over architectuur en de mondiale context via Europa naar Roosendaal. De avond is van 20.00 tot 21.45 uur en de toegang is gratis. 

De start van de Monumentendag is zaterdag 8 september om 10.00 uur in de Bank van Luykx in de Molenstraat door wethouder Toine Theunis. 

Volledig scherm
Uitzichts, nu en honderd jaar geleden, op de Markt vanaf de trappen van raadhuis open op Monumentendag 2018. © Fotomontage Alfred de Bruin

Vanaf de Molenstraat tegenover het Tongerlohuis rijdt een klassieke DAF-bus uit 1962 via Wouw naar het landgoed Wouwse Plantage. De bus vertrekt elk uur vanaf 10.30 uur en is gratis.

Verschillende historische auto's van Oldtimer Vrienden Club Roosendaal staan op dezelfde plek klaar om iedereen naar elk gewenst monument te brengen. In het Tongerlohuis loopt nog altijd de expositie '750 jaar Roosendaal'.

De monumenten zijn zaterdag geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur. 

Meer info over onder anderen alle monumenten, wandelingen en muziek: openmonumentendag.nl   en erfgoedroosendaal.nl

Volledig scherm
Emile van Loonhuis, nu en in jaren zestig, opent zijn deuren op Monumentendag 2018. © Fotomontage Alfred de Bruin
  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”