Speeltuin voor ouderen.
Volledig scherm
Speeltuin voor ouderen. © Johan Wouters

Opa's en oma's spelen in Oud Gastel in de speeltuin mee in plaats van toekijken

OUD GASTEL - Bij het woord speeltuin denk je in eerste instantie aan kinderen, maar in Oud Gastel komt er eentje voor jong én oud. De grasweide tussen brede school Futura en seniorencomplex Blankershof leent er zich prima voor.

In grote steden zijn al speeltuinen voor ouderen, waar ze aan hun conditie kunnen werken, sociale contacten kunnen opdoen en lol hebben. In de gemeente Halderberge diende de VVD een motie in om de groenstrook in Oud Gastel met speeltoestellen in te richten voor zowel de basisschoolleerlingen als de bewoners van Blankershof.

Spieren

Een speeltuin voor ouderen bestaat uit toestellen die eenvoudiger te beklimmen en belopen zijn. Bovendien is ze meer gericht op apparaten waarmee de senioren hun spieren, flexibiliteit, balans en coördinatie kunnen trainen en aan hun conditie kunnen werken. Fietsen en fitness-apparaten bijvoorbeeld, die ook nog eens tegen alle weersomstandigheden bestendig zijn. Het is ook nog eens goed voor de sociale contacten.

De landelijke organisatie NUSO Speelruimte Nederland is groot voorstander van een speeltuin voor ouderen. Opa’s en oma's kunnen dan samen naar speelpleinen, zonder dat ze van een afstandje op een bankje toekijken.

Rust en spel

Aan de bestemming van de grasweide hoeft de gemeente niets te veranderen. Daarop staat ‘rust en spel’. De precieze invulling van het terrein gebeurt in overleg met vertegenwoordigers van de pas opgerichte Samenstichting, de Stichting Groen Ontmoet, Stichting Groenhuysen en de beide basisscholen. Zij hebben een pakket van eisen en wensen samengesteld. Aan de hand daarvan maken drie leveranciers een ontwerp. De bewoners van Blankershof en de basisschoolleerlingen mogen hun favoriete ontwerp uitkiezen.