Oorlogsmonument Sint Willebrord krijgt eerbiedwaardiger plaats
SINT WILLEBRORD - Te weinig ruimte om te herdenken, te veel lawaai van het verkeer. Al op het moment dat het oorlogsmonument van Sint Willebrord in 2017 een nieuwe bestemming kreeg, bleek de locatie niet zo geschikt.
De Sint Franciscusparochie heeft de gemeente gevraagd het monument te verplaatsen naar de westelijke ingang van de kerk in het Processiepark. Deze donderdag wordt het met een bloemlegging onthuld.
Plantsoen
Sint Willebrord kreeg vijftig jaar na de bevrijding in 1994 op initiatief van de plaatselijke heemkundekring een eigen monument op de hoek van de Dorpsstraat en Weberstraat. De gemeente Rucphen stelde een plantsoen beschikbaar om het monument daar te plaatsen. Tot die tijd sloten Willebrorders aan bij de herdenking in Rucphen dorp. Schijf, Sprundel en Zegge hadden eerder al een eigen oorlogsmonument.
Gezamenlijke herdenkingen
In 2017 is het monument geplaatst nabij De Lanteern aan de toen vernieuwde Dorpsstraat. Al snel bleek de locatie door de omliggende groenvakken niet geschikt voor gezamenlijke herdenkingen. ,,Ook deed het doorgaande verkeer afbreuk aan de stilte en eerbiedwaardigheid die tijdens een herdenking gewenst is”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Op verzoek van de parochie is het monument verplaatst. Het monument symboliseert de nagedachtenis aan de zestien oorlogsslachtoffers uit Sint Willebrord. ,,Hier is voldoende rust en ruimte om gezamenlijk te herdenken. Ook is het monument nu beter zichtbaar.”
Om de verplaatsing te markeren, leggen wethouder René Lazeroms en Wim Roelands van de parochiekern Heilige Willibrordus donderdag om 10.00 uur bloemen bij het monument.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeie schoenen aan en gáán: Roosendaalse wandelaars storten zich op vierdaagse
Roosendaal -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Fietsen en tegelijkertijd puzzelen in Heerle: ‘Hoeveel herten zien jullie in deze tuin?’
HEERLE - Bijna 60 Heerlese inwoners stapten deze pinksterzondag op hun fietsje om alleen, met het gezin of een groep vrienden 20 kilometer te fietsen en onderweg opdrachten te doen. Om vervolgens de inspanning te vieren met een lekker barbecue.Heerle -
Brandweer blust brand op zolder van woning in Roosendaal
ROOSENDAAL - Bij een huis aan de Amarildijk in Roosendaal heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed. De brandweer rukte kort na middernacht uit met een blusvoertuig en een hoogwerker.Roosendaal -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?
-
PREMIUMColumn
Met een dikke batterij onder de mik racen e-bikers als Mathieu van der Poel de steilste heuvels op
-
-
-
Het voetbalveld van SC Gastel blijft altijd groen: de club krijgt kunstgras
OUD GASTEL - Voetbalclub SC Gastel groeit zo hard dat het echte gras het niet meer aankan. Gisteren gaf wethouder sportzaken van Halderberge Sharona Malfait het startsein voor de realisering van een kunstgrasveld op het terrein van de voetbalvereniging.Oud Gastel -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”