Volledig scherm
Het schoolplein van De Reuzelaar was twee jaar terug nog volop in gebruik. Nu is de school verhuisd, is de bodem vervuild en moet Hoeven wachten op een schoongrondverklaring alvorens er 26 huizen gebouwd mogen worden. © Peter van Trijen

Ook zorgen bij Progressief Halderberge over vervuilde grond op Hoevens schoolplein

HOEVEN - Progressief Halderberge wil weten hoe het gemeentebestuur communiceert over de vervuilde grond op het terrein van de voormalige Reuzelaar-basisschool. De raadsfractie is, net als eerder het CDA, onaangenaam verrast over de vertraagde woningbouw op dit perceel.

In de grond is recentelijk het bestrijdingsmiddel DDT aangetroffen. De bodem moet eerst gesaneerd worden, pas daarna kan begonnen worden met de aanleg van de nieuwbouwwijk voor in totaal 26 woningen. Los van de vraag welke financiële gevolgen de vertraging voor toekomstige kopers, vraagt Progressief Halderberge of de gemeente een onherroepelijke omgevingsvergunning heeft verleend aan het bouwproject. 

,,Bij een omgevingsvergunning zou een schoongrondverklaring moeten zitten, inclusief historisch onderzoek‘’, motiveert Frits Hartevelod van Progressief Halderberge de vraag. De DDT zou gebruikt zijn in de jaren zestig toen het terrein in gebruik was bij een boomkweker. Begin jaren zeventig kocht de gemeente Hoeven de grond en werd basisschool De Reuzelaar gebouwd.

De vervuiling zou onder de voormalige speelplaats zitten. Dat is volgens Harteveld een groot gebied, want het terrein bestond voor driekwart uit speelplaats. Hartveld wil weten hoe de gemeente ouders van kinderen, die jarenlang op het speelplein hebben gespeeld, informeert over eventuele gezondheidsrisico's in het verleden. ,,De gemeente stelt dat er nu geen risico's meer zijn omdat het terrein is afgeschermd. Dan vraag ik me af of dat vóór afscherming anders is geweest.‘’