Volledig scherm
Aanhouding van de Roosendaalse verdachte van de kluisjesroof © peter van trijen/pix4profs

Ook echtgenote van Etten-Leurse verdachte kluisjesroof nu bedreigd

ETTEN-LEUR - Ook de echtgenote van de Etten-Leurse verdachte Johan van W. (42) van de kluisjesroof in Oudenbosch is bedreigd door mogelijke criminelen. Dat gebeurde donderdagmiddag rond 17.00 uur in bijzijn van haar schoonmoeder. De vrouw werd na het werk aangesproken door twee forse, onbekende mannen.

De bedreigers vertelden de bange vrouw dat een bij de roof gestolen witgouden ring 'terug moet komen'. ,,Als dat niet gebeurt, dan weten we je te vinden, dreigden ze'', aldus advocaat Henk van Asselt, die het incident bevestigt.

Witgouden ring

De mannen sommeerden de vrouw contact op te nemen met de partner van de tweede opgepakte EBN-beveiliger, Agron K. (45) uit Roosendaal. Die vrouw heeft de afgelopen weken al twee keer forse mannen aan de deur gehad die ook een witgouden ring terug eisten. Het sieraad zou volgens hen een grote emotionele waarde hebben. De echtgenote voelde zich zeer bedreigd door de bezoekjes.

Quote

Het waren Nederlan­ders, ze spraken met een West-Bra­bants accent

Henk van Asselt, advocaat bedreigde echtgenote van verdachte kluisjesroof

Of de onbekende mannen die de Etten-Leurse benaderden dezelfde zijn als de twee in Roosendaal, weet advocaat Van Asselt niet. ,,Ze reden donderdag in een zwarte Mercedes met Duits kenteken. Het waren Nederlanders en ze spraken met een West-Brabants accent.'' In Roosendaal kwamen de daders met een donkere BMW, ook met Duits kenteken. 

Kentekens

De raadsman heeft het incident donderdag meteen gemeld bij de officier van justitie, die volgens hem op de hoogte is gebracht van de kentekens van de betrokken voertuigen. Vorige week kreeg het Openbaar Ministerie al de melding van de Roosendaalse familie. Een woordvoerder bevestigde toen dat de Roosendaalse werd lastig gevallen en zich bedreigd voelde. Ze zei dat het OM daar 'oog voor heeft', maar vertelde niks over eventuele (beveiligings)maatregelen.

Crimineel geld

Kort na de aanhoudingen van de EBN-beveiligers meldde advocaat Ziya Yeral van de Roosendaalse verdachte al dat diens familie doodsbang was voor bedreigingen uit criminele hoek.

 Bij de kluisjesroof zou volgens bronnen in het milieu veel crimineel geld zijn buitgemaakt, een verlies dat 'eigenaren' niet bij Rabobank en politie kunnen claimen. De gedachte is dat ze via familie van de verdachten toch geld en/of spullen proberen terug te vorderen en voorzichtig beginnen met een 'simpele' claim, zoals een ring.

Grotere rol

De bedreigers moeten er dan van uit gaan dat beide verdachten mede schuldig zijn aan de roof en weten waar de buit is en/of wie de mededaders zijn. Dat zou kunnen betekenen dat de beveiligers een veel grotere rol hebben gespeeld bij het miljoenmisdrijf dan tot nog toe naar buiten is gebracht.

De twee  EBN-beveiliger werden enkele weken na de kraak in maart opgepakt. Ze zouden twee onbekende kluisjesrovers de Rabobank in en uit hebben gelaten, mede door alarmen te manipuleren.