Volledig scherm
Een verzorgende brengt oogdruppels toe bij een bewoonster van een verzorgingshuis. © ANP

Ontslag dreigt voor 120 medewerkers thuiszorgorganisatie DAT in Roosendaal

ROOSENDAAL -Bij de Roosendaalse thuiszorgorganisatie DAT dreigt ontslag voor 120 medewerkers. Dat zegt directeur Rob Prins van DAT. Aanleiding is het besluit van de gemeente Roosendaal om niet DAT, maar de Schiedamse zorginstelling Axxicom aan te wijzen als hoofdaanbieder voor huishoudelijke hulp in de Roosendaalse wijken Kroeven en Tolberg. Dat zijn juist de wijken waar DAT aan honderden cliënten hulp in de huishouding biedt.

,,Behalve het banenverlies betekent dit dat ruim 500 mensen per 1 juli hun vertrouwde hulp kwijt raken. Dat is zeer ingrijpend'', zegt Prins die DAT runt samen met zijn zoons Bart en René. De Roosendaalse Lijst, grootste politieke partij, heeft het gemeentebestuur al om opheldering gevraagd.

'Erg voorbarig'
SP-wethouder Corné van Poppel vindt de onheilstijding door Prins 'erg voorbarig'. In het aanbestedingstraject hebben zorginstellingen er volgens Van Poppel voor getekend dat zij een 'maximale inspanningsverplichting' doen om medewerkers van de collega-instelling over te nemen. ,,Dat zijn de spelregels, zo staat het in het programma van eisen waarop de gemeente toetst.'' Volgens Prins is een personeelsovername in praktijk nooit af te dwingen. Het schuurt bij DAT dat de gemeente kiest voor een organisatie uit de Randstad met als gevolg dat 'puur Roosendaalse werkgelegenheid' bij een Roosendaals familiebedrijf dreigt te sneuvelen. ,,De 120 medewerkers zijn, op een enkele uitzondering na, allemaal vrouwen met een parttime-baan. Een deel van hen is 50-plus en relatief duur. Het wordt voor deze groep bijna onmogelijk om in dit werk opnieuw aan de slag te komen'', aldus Prins.

De toewijzing aan Axxicom is een gevolg van de nieuwe, wijkgebonden manier van werken met huishoudelijke hulp. In plaats van contracten van een paar jaar sluit Van Poppel per 1 juli overeenkomsten van zes jaar af met instellingen. Uitgangspunt daarbij is wel dat 'de medewerker de cliënt volgt'. Met andere woorden: het is niet de bedoeling dat mensen hun vertrouwde hulp verliezen. De uitverkoren organisaties krijgen een vast gebied van Roosendaal waarin zij als 'hoofdaanbieder' functioneren. Behalve Axxicom zijn in het aanbestedingstraject TWB West-Brabant en Stichting Groenhuysen uit de bus gekomen als hoofdaanbieders.

Klanttevredenheid
​De directeur van DAT heeft begrepen dat Axxicom, op grond van het bij de gemeente ingeleverde zorgplan, hoger zou scoren op het punt van klanttevredenheid. ,,Maar ook de klanttevredenheid bij DAT is gewoon goed. Wij komen al vele jaren over de vloer bij de mensen in Kroeven en Tolberg. En dan geeft de gemeente op basis van een papieren stuk de voorkeur aan een organisatie die niet geworteld is in Roosendaal. Dat is voor ons onbegrijpelijk'', aldus Prins. Wethouder Van Poppel zegt dat bij Europese aanbesteding voor alle partijen dezelfde objectieve criteria gelden. ,,Waar een organisatie vandaan komt, is geen selectiecriterium.'' Hij betreurt de onrust die nu ontstaat door de berichten vanuit DAT.

De medewerkers zijn inmiddels per brief door DAT geïnformeerd. Er gaat ook een brief uit naar de cliënten. DAT gaat de beslissing van de gemeente zeker aanvechten, zegt Prins.

Een woordvoerster van Axxicom zegt dat het om een 'voorlopige gunning' gaat, waarover in de komende weken meer duidelijkheid moet komen. ,,Wij zijn er in elk geval erg blij mee en gaan graag het gesprek aan met de gemeente Roosendaal. Volgende week verwachten wij inhoudelijk meer toelichting te kunnen geven.'' Axxicom, aldus de woordvoerster, is al langer actief in Roosendaal.

  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’