Volledig scherm
De huiskamer in 't Stoofje trekt altijd veel mensen, het is er altijd gezellig. Over een week wordt de muur van de huiskamer doorgebroken. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Ontmoetingscentrum't Stoofje in Oudenbosch wordt 'n Stoof, maar knusheid blijft

OUDENBOSCH - Ontmoetingscentrum 't Stoofje in Oudenbosch ontvangt zo'n 5000 bezoekers per jaar. Om ruimte te maken voor zoveel mensen, is uitbreiding nodig. Een verbouwing om drie pandjes - bestaande uit huiskamer, meditatieruimte en cursushuis - te verbinden, werd ruim twee jaar geleden gestart. Over een week wordt de muur van de huiskamer doorgebroken.

Op een doordeweekse dag zit de huiskamer vol en een deel van de mensen kletst buiten. ,,Het weer laat het gelukkig toe om buiten te zitten, maar het bewijst wel dat de huiskamer te klein is. Soms gaan mensen weg om plek te maken voor een ander. Lief, maar jammer dat dat nodig is", vertelt Yvonne Raats. Samen met Rie Crynen vervult ze een coördinerende taak.

Stukje muur kopen

Quote

Het merendeel is verkocht

Yvonne Raats

De betreffende muur in de huiskamer ziet er vrolijk en kleurrijk uit. Wie een steentje wilde bijdragen, kon voor vijftien euro een stukje muur van tien bij tien centimeter kopen. Kopers schreven hun naam, of een bemoedigende boodschap, op de muur. ,,Als we de hele muur hadden verkocht, hadden we zo'n 10.000 euro opgehaald. We weten het niet precies, maar het merendeel is verkocht", vertelt Raats tevreden.

Plek voor iedereen

Quote

Zo krijg je een gezellige mengelmoes van mensen

Rie Crynen

Zo'n 24 bezoekers komen er dagelijks naar 't Stoofje, waar altijd wat te doen is. Een creatieve bijeenkomst, samen eten, mediteren of het praathuis. Dat laatste is een ontmoetmoment voor anderstaligen om hun verhaal met elkaar te delen. ,,Hier is plek voor iedereen. Er komen allerlei mensen, ook met geestelijke of lichamelijke beperking of psychische problemen. We trekken veel verschillende mensen aan. Wanneer iemand spullen komt brengen voor onze kringloopwinkel, nodigen we ze uit voor een kopje koffie. Zo krijg je een gezellige mengelmoes van mensen", vertelt Crynen.

't Stoofje tijdelijk dicht

Over een week is de huiskamer ineens een stuk groter. Van 4 tot en met 8 maart is 't Stoofje dicht. ,,Daarna moet er nog geverfd worden en moet er vloerbedekking gelegd worden", zegt Crynen. ,,Het meeste wordt door een aannemer gedaan, maar de vrijwilligers hebben goed geholpen."

De knusheid blijft, dat staat vast. ,,Die willen we niet kwijt. Het hoeft allemaal niet zo modern. Al zijn we straks eerder een grote Stoof, we blijven toch 't Stoofje", lacht Raats.