Volledig scherm
Een bodycam.

Onderzoek naar uitbreiding van bodycams bij boa's in Roosendaal

ROOSENDAAL - Als het aan burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal ligt, komt er een proef waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) worden uitgerust met zogeheten bodycams. Dat schrijft de burgervader in antwoord op vragen van politieke partij Roosendaalse Lijst. 

Roosendaals grootste politieke partij is benieuwd naar de mogelijkheden daartoe, omdat onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke lijfcamera's aan de ene kant voorkomen dat incidenten uit de hand lopen en aan de andere kant zorgt het voor belangrijk ondersteunend bewijs. 

Raadsleden René van Broekhoven, Peter Raijmaekers en Eric de Regt wilden weten of er in Roosendaal geen pilot met die camera's gedraaid zou kunnen worden.

Extra

Daar heeft Niederer wel oren naar. Er komen namelijk fors wat extra bodycams beschikbaar. Onder alle eenheden van de Nationale Politie worden zo'n 2.000 van die camera's verdeeld. Het team van Roosendaal heeft er al vier in gebruik en daar komen er dus een nog onbekend aantal bij.

Onderzoek

Maar het makkelijker gezegd dan gedaan om ook boa's met zo'n camera uit te rusten, zegt Niederer. ,,Er wordt wel inbreuk gemaakt op de privacy van personen.’’ Niederer zegt te willen onderzoeken of dit juridisch en financieel mogelijk is om - mogelijk in samenwerking met andere gemeenten uit dit district - hier een pilot mee te beginnen. ,De ontwikkelingen worden door ons met belangstelling gevolgd.’’

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”