Volledig scherm
Het voormalige hotel dat wordt gesloopt © Frank Timmers

Onderdak migrant op voormalige Parkhotel Zonneland bij Nispen

NISPEN - Tachtig woonstudio's voor arbeidsmigranten worden gebouwd op het terrein van het voormalige Parkhotel Zonneland tussen Nispen en Roosendaal. Uitzendbureau Pollux heeft het terrein aan de Oude Turfvaartsestraat maandag gekocht om er 160 voornamelijk Poolse en Roemeense uitzendkrachten te huisvesten.

Normen
Iedere studio wordt straks gehuurd door twee arbeidsmigranten. ,,De ruimtes voldoen aan de normen van Stichting Normering Flexwonen, met goed sanitair en ieder een eigen keuken'', zegt directeur Henriette Petersen van het Roosendaalse bedrijf Pollux. Die eigen keuken in iedere studio, is volgens haar bijzonder in dit soort huisvesting.

Het terrein van vier hectare is vroeger gebruikt als buitenzwembad van Nispen, later werd het een hotel, ook andere arbeidsmigranten verbleven enige tijd er en het was een recreatieterrein voor paintball. Petersen: ,,Het oude hotel wordt afgebroken net als alle kleine gebouwen op het terrein.

Recreatieruimte
De naastgelegen woning blijft staan, die wordt verbouwd tot recreatieruimte.'' De tachtig studio's komen in één stenen gebouw waaraan de architect nog moet gaan tekenen. De directeur vindt dat het de uitstraling moet krijgen van een huis waar men zich welkom voelt.

Veel last zullen ze in Nispen niet hebben van de bewoners. Petersen verwacht dat zij eerder op Roosendaal georiënteerd zullen zijn. In de directe omgeving staan weinig huizen. ,,Sinds maandag hebben we iedereen benaderd die in de buurt woont. We hebben gesprekken gevoerd of de voicemail ingesproken.

Rust
De reacties vielen mee'', aldus Petersen die goede huisvesting belangrijk vindt. ,,Na het werk moeten de mensen hun rust kunnen vinden. Omdat het zo groot is, zit er dag en nacht een beheerder, zeven dagen lang.'' Met haar ervaring van 12 jaar in het uitzendwerk van arbeidsmigranten verwacht dat de huisvesting in Nispen voor veel een opstap is naar een eigen woning. ,,Hier komen mensen die voor het eerst in Nederland zijn, die moeten wennen en als ze ingebed raken, kijken ze vaak verder. Eerst moeten zij zich thuis kunnen voelen.''

Wethouder Toine Theunis verwelkomt het initiatief van Pollux. ,,Wij hebben als gemeente een taakstelling in het huisvesten van arbeidsmigranten. We zijn er nog niet, maar dit is een moois slag die wordt geslagen. Ik ben blij met een partij die verantwoordelijkheid neemt in de huisvesting.''

Pollux
Theunis denkt Roosendaal dat in de nabije toekomst steeds interessanter wordt voor uitzendkrachten. Pollux levert vooral uitzendkrachten in de logistieke sector en bouwt het complex vanwege een verwachte groei dit jaar. Theunis: ,,Kijk naar het distributiecentrum van Primark, en straks ook van Lidl. Op het Philipsterrein wordt straks gebouwd en en is er nog meer ruimte beschikbaar.

Volledig scherm
Het voormalige zwembad van Nispen ligt naast het oude hotel © Frank Timmers