Volledig scherm
Foto ter illustratie. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

OM: Automobiliste uit Wouw zo zwaar gewond dat ze geen straf hoeft te krijgen

BREDA/Wouw - De automobiliste uit Nispen die op 5 juni vorig jaar een ongeluk veroorzaakte op de Plantagebaan bij Wouw is daarbij zelf zo zwaar gewond geraakt, dat ze geen straf meer verdient. Dat eiste officier van justitie Anita Gaillard-Beugeling vrijdag bij de rechtbank in Breda.

De 31-jarige vrouw was die dinsdagochtend op weg naar haar werk. Ze reed er al twaalf jaar lang vijf keer per week. Maar die ochtend stond er een automobilist plotseling stil, verklaarde ze. Ze kon niet meer remmen, week hard uit naar links en raakte toen ook nog een tegemoetkomende auto en een vrachtauto. Naar rechts kon niet, aldus de vrouw, omdat de stilstaande auto ook al zo ver naar rechts stond. De weg werd lange tijd afgesloten.

Vijf operaties, zeven weken revalideren

Volgens de officier van justitie heeft de vrouw aanmerkelijk onoplettend gereden, door onvoldoende afstand te houden en door naar de verkeerde weghelft te sturen. De vrouw raakte bij het ongeluk zeer zwaar gewond. Ze moest vijf keer worden geopereerd en lag zeven weken in een revalidatiecentrum. Binnenkort volgt een zesde operatie. 

Al die tijd heeft ze niet meer kunnen werken. Ze liep ook met krukken de rechtszaal in. Voor de officier reden om geen werkstraf meer te eisen, wat normaal de straf zou zijn. Wat haar betreft verklaart de rechtbank haar schuldig zonder straf op te leggen.

Quote

Bovendien hadden we hier misschien niet eens gezeten als ze niet was uitgeweken

Pieter van de Kerkhof, advocaat

Vrijspraak

Volgens haar advocaat Pieter van de Kerkhof heeft de vrouw geen schuld aan het ongeval. ,,Een enkel moment van onoplettendheid is daarvoor onvoldoende’', citeerde hij uit jurisprudentie. ,,Bovendien hadden we hier misschien niet eens gezeten als ze niet was uitgeweken. Dan had het veel erger kunnen uitpakken.’' Wat de raadsman betreft was het een ongeluk en moet de vrouw worden vrijgesproken.

De rechtbank doet 22 november uitspraak.