Volledig scherm
Olie in het Markvlietkanaal © BST Dintelsas

Olie in het Markvlietkanaal bij Roosendaal, waterschap doet onderzoek naar de veroorzaker

ROOSENDAAL - Waterschap Brabantse Delta is volop bezig met het opruimen van olie in het Markvlietkanaal ter hoogte van industrieterrein Borchwerf bij Roosendaal. Dat ligt over een strook van ongeveer twee kilometer over het water verspreid.

Vanaf de haven van Roosendaal tot voorbij de roeivereniging werd vrijdag een een laag gasoline of diesel op het water gemeld. Waterschap Brabantse Delta onderzoekt wie de veroorzaker van de milieuverontreiniging is. 

Worsten

Het bedrijf BST Dintelsas is ingeschakeld met een speciaal olieopruimingsvaartuig om het kanaal weer schoon te maken. Daarvoor werden olie-absorberende worsten in het water gelegd. Volgens Reinier van der Zee van BST Dintelsas is die klus bijna geklaard: ,,Zaterdagmiddag worden de laatste resten opgeruimd.’’

Verschillende watergangen die op het kanaal uitkomen, zijn ook met zulke worsten afgesloten om te voorkomen dat de olie zich verder kan verspreiden. 

Daders lastig te achterhalen

Volgens woordvoerster Eveline van Groesen van Waterschap Brabantse Delta wordt het echter lastig om de veroorzaker van de vervuiling te achterhalen. De olie ligt volgens haar namelijk midden in het water en niet langs de oevers. Daardoor kan het spoor niet teruggeleid worden naar schepen die zijn aan- of afgemeerd.