Norbertuskerken in Roosendaal en Nispen toch open in Goede Week

ROOSENDAAL - Het is een bijzondere gewaarwording: Goede Week en de kerken zijn gesloten. Het bestuur van de St. Norbertusparochie heeft toch een mogelijkheid gevonden de kerken in Roosendaal en Nispen, met inachtneming van speciale spelregels, te openen voor het publiek.

In verband met de coronacrisis mogen er maar 25 mensen tegelijk in een kerk zijn.

Pastoor Ronald van Bronswijk van de Roosendaalse Norbertusparochie.
Volledig scherm
Pastoor Ronald van Bronswijk van de Roosendaalse Norbertusparochie. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Volgens Ankie Ibes van het Norbertusbestuur gaven mensen uit de parochie aan juist nu behoefte te hebben aan hoop. ,,Die zoek je normaal bij elkaar en dat kan nu niet. Terwijl de kerk eigenlijk een plaats van samenkomst is waar je komt om te bidden dat alles weer goedkomt.”

De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade en de Sint-Josephkerk in de Sint-Josephstraat zijn van woensdag 8 april tot en met zaterdag 11 april open van 13.30 tot 16.30 uur. In Nispen is de H. Maria Hemelvaartkerk op bovengenoemd tijdstip alleen open op Stille Zaterdag. Daarnaast gaat de Vredeskapel vervroegd open. 

 In de drie kerkgebouwen is een looproute uitgezet waarbij bezoekers de kruisweg van Jezus kunnen volgen, van Palmzondag tot en met Pasen. Tijdens de stille rondgang ontvangt de bezoeker een gezegend Palmtakje. Ook kan een kaarsje worden aangestoken bij Maria en een bloemetje worden gelegd bij het Passiekruis. 

Meerdere dagen

Het maximum aantal bezoekers is vastgesteld op 25. Daarnaast wordt de mensen gevraagd de verplichte 1,5 meter afstand in acht te nemen, zowel binnen in de kerk als daarbuiten. Door de kerk meerdere dagen open te houden kan het bezoek meer verspreid worden.

Gedachten en gevoelens

Het gaat om een stille rondgang om gedachten en gevoelens van deze dagen op een andere manier te verwerken en overwegen, laat bestuurslid Ankie Ibes weten. Bezoekers kunnen dit individueel doen, of met het gezin. Ook kunnen de kerken bezocht worden voor alleen een gebed of om een kaarsje aan te steken.

De parochie vraagt bezoekers om ‘als teken van naastenliefde’ houdbare levensmiddelen mee te nemen voor de ‘Wij willen delen’-mand. Die is bedoeld voor mensen die niet (meer) in aanmerking komen voor de Voedselbank. 

Kruisweg in PowerPoint

Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en met Pasen stuurt de parochie digitale nieuwsbrieven rond. Die liggen geprint in de kerk, staan ook op de website van de parochie en op Facebook.  

Op Facebook zijn ook video's te zien van de pastors. Zo is te zien hoe pastoor Ronald van Bronswijk de palmtakjes voor Palmzondag in de Nispense kerk heeft gezegend. Voor Goede Vrijdag is een bijzondere Kruisweg beschikbaar in een PowerPoint-bestand.

Quote

Terwijl de kerk eigenlijk een plaats van samenkomst is waar je komt om te bidden dat alles weer goedkomt

Ankie Ibes, Norbertusparochie