Volledig scherm
PREMIUM
Directeur Marc Das van SUEZ ReEnergy in Roosendaal. © Henk den Ridder

'Noodzaak fabriek Biomineralen in Roosendaal nog niet aangetoond'

POLLROOSENDAAL - Stankoverlast, extra vrachtwagens, weinig geloof in de gepresenteerde cijfers. Hoe mooi SUEZ en Biomineralen BV het gisteravond in het kantoor van de afvalverwerker ook presenteerden, bewoners en politici blijven argwanend tegenover de te bouwen biomineralenfabriek.

Het werd woensdag gepresenteerd als 'een nieuwe start'. Volgens SUEZ-directeur Marc Das moeten er met regelmaat sessies plaats gaan vinden. Genodigden - omwonenden, gemeenteraad, Bewonersplatform Westrand - kregen op het kantoor uitleg. Over wat SUEZ nou eigenlijk allemaal doet en, voornamelijk, de plannen voor de nieuwe fabriek.

Efficiënter

Op dit moment zijn er twee plannen voor de fabriek, waar dikke fractie van mest worden gedroogd om er mineraalrijke mestkorrels van te persen. In het originele plan komt de nieuwe installatie tegenover de fabriek van SUEZ te liggen aan de Potendreef. De vergunning is al afgegeven, maar bezwaarmakers stapten naar de Raad van State.

In het nieuwe, vorige week, gepresenteerde ontwerp, komt de installatie op het huidige terrein van SUEZ te staan. Een efficiëntere installatie die volgens SUEZ en Biomineralen geuroverlast en ziekteverwekkende stoffen voor honderd procent verwijdert en waar bovendien twintig procent minder vrachtwagens voor nodig zijn.

Poll

SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV hebben een nieuw plan voor de bouw van een mestkorrelfabriek aan de Potendreef in Roosendaal. Het eerste plan voorzag in een fabriek aan de A17-kant van de Potendreef. Nu ligt er een nieuw plan voor een fabriek op het SUEZ-terrein. Wat vindt u van dat nieuwe plan?

  • Net zo slecht als het eerste. Ik ben tegen Biomineralen. (53%)
  • Het maakt mij niet uit aan welke kant van de Potendreef de mestfabriek wordt gebouwd. (11%)
  • Ik kan me wel vinden in het nieuwe plan. (36%)
256 stemmen