Volledig scherm
Foto ter illustratie

Nog geen vonnis bij kort geding tegen Bravis; rechter wil langer nadenken

updateBREDA/ROOSENDAAL - Een hoogzwangere vrouw eist donderdagochtend in kort geding voor de Bredase rechtbank dat zij onder leiding van haar eigen verloskundige poliklinisch mag bevallen in het Moeder- en Kindcentrum van Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Het is de eerste keer dat een zwangere een ziekenhuis voor rechter daagt.

De gynaecologen van Bravis staan dat niet toe, mede vanwege verhoogd medisch risico. De vrouw beroept zich op de vertrouwensband met haar verloskundige, Pauline Doedens uit Rotterdam.

Quote

Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbe­schik­king en keuzevrij­heid in de zorg

Doedens heeft ruime ervaring als klinische verloskundige, maar is niet aangesloten bij het geboortezorgnetwerk Qocon dat samenwerkt met Bravis ziekenhuis. Vrouwenrechtenorganisaties hebben zich in het kort geding gevoegd omdat zij de beslissing van Bravis ziekenhuis strijdig vinden met het zelfbeschikkingsrecht en keuzevrijheid in de zorg.

,,Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland'', stelde de organisatie eerder deze week.

Keuzevrijheid beperkt

Volgens stichting Clara Wichmann wordt niet alleen de keuzevrijheid van vrouwen hiermee beperkt: ook de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen die bedoeld is om de zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren, verslechtert.

Het kort geding vindt plaats om 9.30 uur in de rechtbank in Breda, op Internationale Vrouwendag. Er wordt meteen een uitspraak verwacht. Volg hieronder de rechtszaak.

Uniek

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: dan zou een hoogzwangere vrouw zich geen zorgen moeten vragen over de plaats van bevalling, vindt de advocaat verloskundige.

Advocaat Melita van der Mersch van de verloskundige zegt donderdagochtend dat de zaak uniek is: "Het is nog nooit voorgekomen dat een zwangere een ziekenhuis voor rechter daagt." De advocaat beticht het ziekenhuis van willekeur: andere verloskundigen die ook geen lid zijn van geboortezorgnetwerk Qocon zijn wél toegelaten tot het ziekenhuis.

'Absurd'

De hoogzwangere vrouw was donderdag niet bij het kort geding aanwezig maar liet een brief voorlezen. Ze zegt dat ze vanwege het verhoogde risico graag in het ziekenhuis wil bevallen maar niet vanaf het begin geconfronteerd wil worden met een batterij ziekenhuispersoneel en apparatuur als er nog geen complicaties zijn. Ze zegt te strijden voor een groeiende groep vrouwen die zelf wil beslissen op welke manier ze hun kind op de wereld willen zetten.

"Het zou absurd zijn als een hoogzwangere vrouw zou moeten uitwijken naar ziekenhuis ver buiten eigen regio", vindt advocaat verloskundige. Uiteindelijk beslist de zwangere zelf wat zij wil en niet wil bij bevalling, en niet het ziekenhuis, aldus de advocaat.

'Totaal onverantwoord'

De advocaat van Bravis zegt dat de zwangere 'hoogrisicopatiënt' is: bevalling onder leiding van verloskundige is 'totaal onverantwoord'. "Artsen kunnen nooit gedwongen worden om mee te werken aan behandelingen waar zij niet achter staan." De zwangere ging in 2017 akkoord met gynaecologische begeleiding vanaf 36 weken zwangerschap. Om de vrouw tegemoet te komen bood Bravis alternatieven aan de zwangere: bevalling onder regie van gynaecoloog met de verloskundige als 'zwangerschapscoach'.

De advocaat van Bravis trekt deskundigheid en ervaring van verloskundige zwaar in twijfel: "Ze overschat haar kennis en kunde. De zwangere vrouw en de verloskundige kunnen gynaecologen niet dwingen om te doen waar zij niet achter staan." Bravis-bestuurder Hans Ensing vult aan: "Ik kan niet meewerken aan een bevalling die niet conform is aan de geldende richtlijnen."

Ensing: "Ziekenhuis is en blijft altijd verantwoordelijk voor de uitkomst van de bevalling. Bravis kan zelfs strafrechtelijk in problemen komen als zij medische protocollen terzijde schuift." Bravis-advocaat vult aan: "Het ziekenhuis is geen 'kamerverhuurbedrijf' waar je je eigen gang kunt gaan."

Onderling overleg

De kortgeding-rechter stelt partijen voor om, mogelijk onder zijn leiding, nog eens te overleggen over een oplossing vanwege het grote belang. Advocate zwangere vrouw en het Bravis ziekenhuis zijn daartoe bereid. Dat onderlinge overleg werd achter gesloten deuren gepleegd, maar heeft nog niet tot een oplossing geleid. 

De wens van de zwangere vrouw is 'geen redelijke wens', aldus Bravis. Gezien het risico moet er sprake zijn van klinische bevalling. 

Geen uitspraak

De rechter doet deze donderdag nog geen uitspraak: uiterlijk maandag om 13.30 uur komt er een verkort vonnis. De rechter wil eerst goed nadenken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement